dijous, 12 de gener del 2012

'Cada vegada més adolescents acaben a urgències per l'alcohol'

La majoria són noies i alguns han hagut de ser ingressats a l'UCI per la seva gravetat

.

Són ‘nanos’ d'institut, fins i tot de col·legi. Cap té més de 14 anys. I tots ells, vint nois i noies, van beure alcohol fins necessitar atenció en urgències de pediatria a ‘Verge del Camí’. I aquests són només les dades de l'últim any a la ciutat de Pamplona. Una majoria que es repeteix a les nostres ciutats.
El preocupant és que es va a pitjor: cada vegada són més els preadolescents que, per la sorpresa dels seus pares, arriben a les sales d'emergència intoxicats per l'alcohol. Curiosament les begudes que han consumit en aquestes les seves primeres experiències són les de major graduació. El vodka, la més freqüent.
Hi ha xifres que ajuden a entendre la situació. A ‘Mare de Déu del Camí’ van atendre entre 2002 i 2006-56 preadolescents embriagats. Quatre anys després (2007-2011) han augmentat fins als 82. I això computant únicament als menors de 14 anys. El més petit era un nen de només 11 anys i la situació de quatre d'aquests ‘nanos’ era tan complicada que van acabar a l'UCI. A més, els qui pensin que els nois són més audaços s'equivoquen. Elles els superen en nombre per molt: 51 davant de 31. Una última dada: cinc dels adolescents havien consumit també drogues il·legals, preferentment haixix.
Míriam Palacios, pediatre de ‘Verge del Camí’, diu que l'arribada a urgències d'un menor en aquestes condicions impressiona perquè "veus una noia de 13 anys que s'ha begut mitja ampolla de no se sap què i es troba fatal".
Molts d'ells van ser traslladats en les ambulàncies del 112. Un tècnic en emergències descriu un d'aquests casos: "Des de Sos Navarra ens van enviar a darrera del frontó ‘Labrit’. Estava començant a fosquejar. Allà hi havia un concert i s'havien ajuntat moltíssims nanos. Quan vam arribar veiérem un noi estirat a terra completament begut. L'anomenarem pel seu nom i ni tan sols era capaç de respondre'ns. No podia ni obrir els ulls. Únicament al pessigar amb força aconseguíem una resposta, un petit gemec ".
"Si que vas cec!"
Que una persona begui fins aquest extrem comporta un greu perill: pot tornar i, en lloc d'expulsar el vòmit per la boca, és possible que una quantitat vagi als pulmons i s'asfixiï. O que la consciència segueixi disminuint i els músculs de la llengua es relaxin de manera que aquesta tanqui la entrada d'aire. Semblarà el so d'un ronc, però en realitat s’estarà ofegant. "El tombarem lateralment per evitar aquests perills i durant el trasllat vam vigilar el seu nivell d'oxigen".
Aquest tècnic en emergències explica que mentre atenien el noi sobre l'herba desenes de xavals els van envoltar. "Molts no mostraven cap respecte. Tot era una festa. Ens interrompien per preguntar rient si s'anava a morir o per dir ximpleries. Li deien pel nom i li cridaven "què cec que vas! ". En moure'ns amb la llitera cap a la ambulància havíem d’obrir-nos pas perquè ens seguien com si fos un circ. No existia la més mínima preocupació per ell ".
"Vaig aconseguir parlar amb un dels seus amics. Em va dir que no havien berenat res i que havien estat tota la tarda prenent vodka barrejat amb taronja més altres begudes. Una bomba. Vaig tornar a l'ambulància. El noi seguia fora de combat. Al cap de poc va començar a vomitar. Només líquid. En el trasllat no era capaç d'articular paraula. Únicament quan arribàvem a urgències li vaig dir: "Ja veuràs la que t'espera ara amb els teus pares". I amb prou feines va balbucejar sense obrir els ulls: "No, els meus pares no ".
"Que n'aprengui"
Però la família s’ha d’avisar. Obligatòriament. "Hem de localitzar-los sempre, un menor no pot estar sol a urgències", explica Palacios. El telèfon sona inesperadament a una casa i poc després apareixen els pares. Sol ser sempre la mateixa escena. D'una banda estan inquiets. El primer és saber com es troba el noi. Més tard sorgeix l'enuig. I la incredulitat: es nota que no esperaven això del seu fill.
Els pediatres de ‘Verge del Camí’ també han presenciat reaccions diferents. Com la d'aquell pare que afirmava que a aquesta edat això és normal i que ell també bevia. O qui únicament va obrir la boca per dir: "Que n’aprengui". Són l'excepció.
A la sala d'emergències els nois solen estar confusos, segons la pediatra Palacios. "Alguns es posen agressius perquè volen que els deixis en pau. Si els ha portat una ambulància, tenim molta informació interessant. El problema és que vingui només amb amics, que generalment no volen col·laborar: ni dir-te com es diu, ni què ha begut, ni quant. Només pretenen anar-se'n com més aviat millor ".
Què es fa a la cabina d'urgències? Una revisió exhaustiva. Els pediatres abriguen l'adolescent perquè pugi la seva temperatura, que moltes vegades ha baixat als 35 graus. Després comproven la tensió, el funcionament del cor i el nivell de sucre en sang, que pot haver baixat.
A més se li fa una anàlisi de sang i, si cal, se li agafa una via per administrar sèrum. "També mesurem quant alcohol té per preveure la gravetat i la durada dels símptomes". Finalment s'analitza l'orina per detectar altres drogues. I de vegades dóna positiu, sobretot per haixix.
La pediatre Palacios diu que el problema no és només que els menors beguin, sinó que "en aquest estat amb prou feines s'assabenten de res, així que poden caure, donar-se un cop al cap o trencar alguna cosa. O patir abusos sexuals". Aquest any ha atès a urgències a una noia de 14 que va arribar amb la roba interior tacada de sang. "La va portar una ambulància. L'havien trobat tirada al carrer i no sabien què li passava. Em vaig plantejar si haurien abusat d'ella i havia de trucar al forense. La nena balbucejava, deia coses incoherents. Li vaig preguntar diverses vegades què havia passat i no contestava. Al final va dir que tenia la regla. La seva mare ho va confirmar després ".
L'alcohol deixa a aquests preadolescents fora de joc. "Afecta la seva raó i perden el control. Però ells no perceben que estan fent alguna cosa arriscada", diu Nuria Espí, del Pla Nacional sobre Drogues. La beguda en el cervell dels menors és devastadora. Malmet la part que s'encarrega de l'aprenentatge i de la memòria. I també l'àrea que defineix la personalitat, allà on es prenen les decisions i es controlen els impulsos. Aquestes destrosses no seran evidents fins molt temps després, quan ja no hi hagi marxa enrere.
Beatriz Azkunaga és pediatre a l'hospital de Cruces i coordinadora del grup nacional d'intoxicacions. Diu que fa deu anys hi havia un menor begut a urgències per cada 5400 atesos. Avui només ha d'esperar a la meitat. Els preadolescents ingressats són cada vegada més i de menys edat. De fet, fins fa poc el paracetamol -un fàrmac contra la febre- era la causa més freqüent per la qual s'atenia a nens amb intoxicacions accidentals. Avui és la ingesta intencionada d'alcohol.
Què es pot fer? Un informe recent demostra que existeix un major risc de consum d'alcohol com més sortides nocturnes els permetin els pares i més tard sigui l'hora de tornada a casa. Tenir una paga abundant tampoc sembla una bona idea. I, en positiu, sempre ajuda que les famílies sàpiguen a on van els fills i amb qui. Nuria Espí diu que cal parlar de l'alcohol amb els nens "des dels 9 o 10 anys. Que sàpiguen els seus riscos. Hi ha d'haver un canvi de mentalitat com està passant amb el tabac".
"Beuen per no ser uns penjats"
"Per a un preadolescent anar de 'botellón' és fer-se gran", explica l'orientador d'un institut pamplonès. "Ells veuen que els dels cursos superiors beuen. I que es vanen d'això:" El cap de setmana en vaig agafar una.. que vaig arribar a casa de quatre grapes ", expliquen orgullosos. I, per tant, els més petits els volen imitar ".
Llavors queden per beure. Hi ha una obvietat interessant: no s'emborratxen a casa abans de sortir. No. Per a ells beure només té sentit si es fa amb els altres. "A aquestes edats, el grup ho és tot. Un és, existeix, en la mesura que forma part d'un grup. I molts senten que els va la vida a aconseguir ser acceptats. Si no, ets un penjat. Llavors arriba el perill perquè quan es proposi comprar unes ampolles i anar a algun lloc a prendre-, cal ser molt valent per dir no, jo d'això pas. Aquest és un dels nostres grans reptes: hem d'animar a cada alumne a dir no. A resistir- a la pressió del grup i explicar: jo us acompanyo però d'aquest rotllo no vaig. Perquè és una situació molt similar la que es va a plantejar quan algú porti la primera xinesa de haixix o la marihuana. I és segur que passarà. O, al cap d'uns anys, es proposi seguir la festa agafant el cotxe de mala manera per anar a no sé on. I no pujar implica quedar-se sol i haver de tornar a casa ".
Aquest psicopedagog diu que "en els instituts ensenyem moltes coses però des de fa temps els professionals ens estem preguntant si no dediquem massa hores a continguts que la majoria mai utilitzarà -com una subordinada circumstancial o una equació de segon grau- i deixem sense tocar qüestions útils, vitals. En el cas de l'alcohol, hauríem d'assegurar-nos que saben aspectes molt concrets, com què és una borratxera, que cal sopar, que no és el mateix una cervesa que un ‘cubata’, que no beure res és una opció perfecta i que, si es beu, alternar una coca cola, entre les cerveses demostra sentit comú. Seria bo que desprestigiéssim que qui s'emborratxa és admirable i qui beu aigua és un ‘friki’ ".
CLAUS
1 Què diu la llei? Navarra té una normativa pròpia que prohibeix vendre i servir alcohol als menors de 18 anys. A més, aquesta llei especifica que la prohibició es manté encara que els pares hagin consentit els seus fills comprar o consumir alcohol.
2 Quines són les sancions? La multa pot arribar als 6.000 euros. A més, el local es podrien interrompre a un any.
3 Es castiga l'adult que compra alcohol a menors perquè aquests l'hi demanen? Sí, i la sanció és la mateixa que la de vendre: fins a 6.000 euros.
4 Es prohibeix als menors prendre alcohol? No, no hi ha cap normativa que així ho indiqui. Per tant, estrictament, no és il·legal que un menor begui alcohol.
5 Llavors, pot actuar la policia si veu a un menor bevent? Sí, i la Policia Municipal de Pamplona ho fa. "Que cap llei ho prohibeixi no vol dir que estigui bé que un menor begui alcohol. De fet, es sanciona la venda perquè es considera que és nociu per a la salut". Així, quan veuen a menors bevent, els treuen les begudes, els identifiquen i criden als pares per informar-los.
6 Hi ha denúncies de pares? Alguns avisen a la policia de que hi ha  locals o botigues on els seus fills han aconseguit alcohol. Amb aquesta informació, els agents van als llocs per comprovar que efectivament és així.


Laura Puy Muguiro

2011.10.01