dimecres, 1 de juliol del 2015

L´estimulació cerebral elimina els deliris i les al·lucinacions en una pacient que fa 20 anys que pateix esquizofrènia

L'Hospital de Sant Pau assaja amb èxit un mètode per reduir els símptomes de la malaltia quan els pacients han esgotat totes les possibilitats de tractament 

Joan Molet, Iluminada Corripio i Enric Álvarez, els doctors responsables del projecte ACN
Per primera vegada al món, l'hospital de Sant Pau ha implantat dos electrodes al cervell d'una pacient que patia d'esquizofrènia per efectuar estimulació cerebral profunda i comprovar el seu efecte en la simptomatologia de la malaltia. És una tècnica que ja s'utilitza en malalts de Parkinson o depressiò, i que consisteix en estimular el cervell, i per això, es van escollir dues zones, dos nuclis diferents amb l'objectiu de recuperar el circuit de dopamina.

Des del Servei de Psiquiatria d'aquest hospital, es va voler provar en un assaig clínic que encara està en fase preliminar, en pacients d'esquizofrènia que han esgotat tots els tractaments possibles i han demostrat resistència a qualsevol opció possible actualment. Aquest grup de pacients representa entre el 35 i el 50% de pacients que tenen la malaltia, i que a l'estat espanyol, se xifren en 400.000 persones.

La primera intervenció s'ha fet a una dona de 47 anys, que va ser diagnosticada després d'una situació d'estrés, fa més de 20 anys. Durant aquest temps ha patit deliris i al·lucinacions, el que s'anomenen símptomes positius de la malaltia, i com a conseqüència de creure que la seguien o l'observaven s'ha anat quedat tancada a casa, reduint les relacions socials a la seva mare i malmetent la seva qualitat de vida, el que s'anomenen símptomes negatius.

Set mesos després de la seva intervenció, els metges han constatat que la pacient ha eliminat per complet els deliris i les al·lucinacions i ha començat a obrir-se a la resta de la seva família al mateix temps que ja surt de casa diverses vegades al dia i ha començat a planificar un viatge.

Així ho ha explicat la responsable del projecte, Iluminada Corripio, del Servei de Psiquiatria de l'Hospital de Sant Pau, que ha reconegut que ''pot fer vida més normal'' i que el repte actual és que pugui recuperar part de la vida que tenia als 22 anys quan se li va manifestar la malaltia, tot i que hagi perdut 20 anys, i recuperar les activitats i ''reorganitzar el projecte terapèutic''. Corripio creu que és difícil que pugui arribar a tenir una vida normal, amb una feina i parella, però que no és descartable.

Considera que el tractament ha de controlar ara la frustració d'haver perdut aquests 20 anys i ho situa com a repte. Ha recalcat que el tractament és un ''vestit a mida'' de manera que a cada pacient se l'haurà de tractar de diferent manera en funció de les seves expectatives.

Corripio ha dit que és aviat per creure que aquesta tècnica pot ''curar'' la malaltia però ha reconegut que els estudis permetran aprendre molt de la malaltia i servirà per tractar millor tots els pacients i confia que d'aquí un tems pot arribar a ser la solució.

L'assaig permetrà actuar en 7 pacients més. Dos d'ells ja han estat intervinguts tot i que els resultats encara no són visibles perquè fa menys de dos mesos que se'ls ha implantat l'electrode, i després de l'estiu, està previst que s'operi una quarta persona. El cost de cada intervenció ronda els 60.000 euros i, en general, els responsables de l'assaig defensen que els pacients i les seves famílies no mostren reticències quan se'ls explica el projecte, malgrat molts d'ells, pateixin al·lucinacions consistents en precisament, que se'ls instal·li un xip al cervell.

Es calcula que l'esquizofrènia afecta a l'1% de la població, i suposa la 8a causa de discapacitat i la 3a de la població d'entre 15 i 44 anys. La taxa de recuperació de la malaltia no arriba al 17%.

ACN
o1/o7/2015