dimarts, 6 de novembre del 2012

Les dones que fumen fins a la mitjana edat viuen deu anys menys que les no fumadores

Segons un estudi de la universitat d'Oxford, deixar de fumar abans dels 35 redueix un 97% les possibilitats de morir a causa del tabac
Foto: Shutterstock
Les dones que fumen fins a la mitjana edat tenen una taxa de mortalitat tres vegades més gran que les no fumadores i viuen 10 anys menys, segons un estudi realitzat entre més d'un milió de fumadores que publica la revista mèdica The Lancet.

La investigació elaborada per un equip de la universitat d'Oxford conclou que les dones que deixen de fumar abans dels 35 anys d'eduat redueixen en un 97% les probabilitats de morir per una malaltia relacionada amb el tabac i les afeccions pulmonars.

Les conclusions de l'estudi realitzat entre dones britàniques per un període de 5 anys sostenen que les pacients que deixen de fumar abans dels 40 redueixen el risc de morir per una malaltia relacionada amb el tabac en un 90% i les que ho fan al voltant dels 30 , ho rebaixen en un 97%.

L'equip dirigit pel professor Richard Peto demostra per primera vegada que els efectes del tabac sobre les dones són igual de perjudicials que en els homes. Fins ara es creia el contrari, però té a veure amb una qüestió d'estadística.

Històricament els homes van començar a fumar abans, de manera que la primera generació de dones que ha fumat de manera continuada va néixer al voltant dels anys 40, i no ha estat fins ara quan s'ha realitzat un estudi que analitzi l'impacte del tabac en tota una vida de les fumadores.

"Si les dones fumen com els homes, moren com els homes. Però tant uns com altres, si deixen de fumar abans d'arribar a la mitjana edat guanyaran de mitjana uns 10 anys de vida", assenyala Peto.

Aquest informe de la universitat d'Oxford s'ha elaborat sobre les dades d'1,3 milions de dones britàniques de 50 a 65 anys, entre els anys 1996 i 2001. Les dones que van participar en aquest estudi mèdic van respondre preguntes sobre el seu estil de vida, historial mèdic i estatus social i els investigadors van seguir la seva evolució durant un període de 12 anys.

Els investigadors van constatar que la taxa de mortalitat de les fumadores persistents era tres vegades superior que les que no fumaven, a més, els resultats indiquen que dos terços de totes les morts de fumadores entre els 50 i els 70 anys van estar causades pel tabac.

La revista The Lancet, una de les més prestigioses en el camp de la medicina, va publicar aquest cap de setmana l'informe coincidint amb la celebració del centenari del naixement de Richard Doll, el primer especialista que va establir una relació entre tabac i el càncer.

EFE
29/10/2012