dimarts, 17 de desembre del 2013

Tres morts estúpides

Quantes vegades hem sentit la frase “¿però tu fas cas de la data de caducitat?”

Dissabte, a Alcalá de Guadaíra, una població de setanta-cinc mil habitants de la província de Sevilla, van morir tres persones per consumir productes caducats. Eren una parella de 50 i 61 anys i una de les seves filles, de 14. Quan escric això hi ha una altra filla, de 13 anys, ingressada a l’UCI pediàtrica de l’hospital Virgen del Rocío de Sevilla. Era una família que vivia de recollir cartrons i que menjaven els productes caducats que els donaven. A l’espera de la investigació que ha iniciat el jutjat de guàrdia de Sevilla, el que se sap fins ara és que van sopar peix adobat i poc després van començar a trobar-se malament. Primer va morir la filla i encabat els pares.

En aquests anys, molts supermercats i restaurants practiquen la caritat (rebatejada des de fa dues dècades com a solidaritat), de bon cor o per penjar-se’n la medalla, i fan saber als clients que, ells, els productes acabats de caducar els donen a les persones necessitades. Però algú hauria de controlar quins d’aquests productes estan en bon estat i quins no. La cadena de restaurants self service Pret A Manger –amb locals a Londres, Nova York, Washington, París, Hong Kong...– explica en cartells penjats a les lleixes que, els entrepans que cada dia queden sense vendre, els retiren al vespre i els donen als pobres perquè, així, els clients tindran entrepans encara més frescos l’endemà al matí. Amb aquests entrepans no pot passar res perquè són del tot frescos i els podrien vendre durant uns dies. Però amb els productes realment caducats pot succeir qualsevol cosa. En canvi, s’ha escampat entre la societat la falsa creença que no passa res si en consumeixes. Quantes vegades hem sentit la frase “¿però tu fas cas de la data de caducitat?”

A aquesta idea hi ha contribuït de manera decisiva el Govern espanyol, que el mes de gener va decidir ampliar una setmana la data de caducitat dels aliments. I, sobretot, el ministre d’Agricultura, Alimentació i Medi Ambient, Miguel Arias Cañete, que, anys després de dedicar-se a menjar carn de vedella davant de les càmeres per demostrar que no hi havia cap problema de vaques boges, es va afeccionar a repetir que ell, els iogurts se’ls menja caducats i no passa res: “Veig un iogurt en una nevera i ja pot posar la data que vulgui que jo me’l menjaré”. ¿Vostès creuen que si els empresaris que comercialitzen productes alimentaris hi posen data de caducitat és perquè els ve de gust? Si fos per ells, no en posarien cap, i els vendrien encara que fes vint anys que van començar a descompondre’s. La posen perquè la llei ho dicta i ho dicta perquè s’ha demostrat que, passat un determinat temps, poden intoxicar, com ha estat el cas d’Alcalá de Guadaíra. Ningú no demanarà a Arias Cañete i la resta de paladins del consum de productes caducats explicacions per aquestes morts.

Quim Monzó
17/12/13
La Vanguardia