dimarts, 1 de maig del 2012

Imprudència per un fill


Què faria vostè si sabés que el seu fill no està bé i sospités que alguna cosa greu li està passant? No sortiria corrent a buscar-sense pensar en res més? Això és el que li va passar a Joan Massagué el passat dijous sant. El seu fill no responia a les seves trucades ni SMS des de feia dos dies, actitud gens habitual perquè la relació que tenien era estreta i bona. Sabia que no es trobava bé i l'instint patern (sí, també existeix) li deia que el silenci del seu fill era un senyal negatiu. 

Pensant que podria estar al càmping de Palafolls on la família té un bungalou, va trucar a un veí campista i aquest li va confirmar que el cotxe del fill hi era. Sense pensar-ho, va agafar el cotxe i es va plantar a l'autopista del Maresme a 200 km / h. Amb la ment ofuscada no va buscar alternatives a la seva boja carrera. Li va poder haver demanat al veí que entrés al bungalou, o podria haver trucat a la Policia Local de Palafolls o al servei d'emergències 112 perquè algú s'acostés. Hi havia opcions, però en Joan va reaccionar com molts pares haguessin fet. Va sortir corrents amb l'únic objectiu de socórrer el seu fill. Nerviós, plorant, angoixat, amb el cor encongit, amb la por d'arribar massa tard i no poder evitar la pitjor de les tragèdies per a una família, va trepitjar l'accelerador perillosa i temeràriament fins que va ser caçat pels omnipresents radars de trànsit i una patrulla dels Mossos el van aturar. 

En Joan va explicar als agents el motiu de la seva imprudència i els va demanar ajuda. Però els policies van procedir a complir amb la seva obligació de fer-li la prova d'alcoholèmia i, en donar negatiu, de denunciar-lo per un delicte contra la seguretat viària. Després el van deixar seguir camí amb el dubte, posteriorment declarada, que aquell conductor Fittipaldi potser estava dient la veritat i necessitava arribar al seu destí ràpidament. Són tantes les històries inventades que escolta la policia cada dia d'infractors que esperen així la clemència dels agents! 

En Joan va arribar a Palafolls i es va trobar amb el seu fill mort. La imatge més dura per a qualsevol pare. L'endemà, després del funeral va haver d'anar al judici ràpid on el van condemnar a 300 euros de multa i quatre mesos de retirada de carnet. "El jutge es va portar bé amb mi", reconeix Joan. 

Aquesta informació ha estat una de les més llegides i comentades dels últims dies a Lavanguardia.com. El debat que ha encoratjat no té posicions neutres. No deixa ningú indiferent. Hi ha qui, com el pare, acusa els Mossos de falta d'humanitat i d'auxili. A l'altra banda hi ha els que qualifiquen l'home d'imprudent. Tant els policies com el jutge van tenir en compte les circumstàncies per atenuar la condemna i Joan reflexiona ara, amb el cap fred, que potser hagués estat millor que els Mossos no li haguessin deixat continuar. Que fàcil és jutjar a pilota passada! 

Enric Sierra 
30/04/2012 
La vanguardia