divendres, 20 de desembre del 2013

Immunoteràpia contra el càncer, avenç científic de l´any

La immunoteràpia contra el càncer, un mètode que s'ha estat elaborant durant dècades, va encapçalar la llista dels deu avenços científics més importants de 2013, anunciada per la revista 'Science'.

El mètode, que representa un canvi d'enfocament en el tractament del càncer, empra el sistema d'immunitat del cos per combatre els tumors en lloc d'atacar-directament amb compostos químics o radiació. "Els nous tractaments impulsen les cèl·lules T i altres cèl·lules immunològiques a combatre el càncer, i els editors de Science creuen que aquestes estratègies són prou prometedores com per encapçalar la llista dels descobriments científics més importants de l'any", va assenyalar un comunicat de l'Associació Nord-americana per a l'Avanç de la Ciència, que publica la revista. "Aquest any ja no queden dubtes sobre la immensa promesa de la immunoteràpia contra el càncer," va dir l'editor en cap de la revista, Tim Appenzeller.

Tot i això, Appenzeller advertir que, fins ara, aquest mètode "només funciona per a alguns càncers i uns quants pacients, pel que és important no exagerar els beneficis immediats". "Però diversos especialistes en càncer estan convençuts que estan presenciant el naixement d'un important nou paradigma per al tractament del càncer", ha afegit.

La llista de Science dels altres nou èxits científics que considera més innovadors en l'any que acaba incloure la tècnica CRISPR d'edició genètica, descoberta en bacteris, però que ara els investigadors fan servir com un escalpel per a la cirurgia en gens individuals. Més d'una dotzena d'equips investigadors han fet servir la tècnica per manipular els genomes de diverses cèl·lules vegetals, animals i humanes.

Vacunes
Un altre dels èxits destacats per Science són les cèl·lules solars perovskita, que constitueixen una nova generació de materials de cèl·lules solars, més barates i fàcils de produir que les cèl·lules de silici tradicionals.

La revista també va ressaltar els avenços en biologia estructural com a guia en el disseny de les vacunes. Aquest any, els investigadors van usar l'estructura d'un anticòs per dissenyar un immunogen, l'ingredient principal d'una vacuna per a un virus d'infància causant de l'hospitalització de milions de nens cada any.

Així mateix, la tècnica CLAREDAD de generació d'imatge que torna transparent el teixit cerebral i posa a les neurones ia altres cèl·lules cerebrals en ple desplegament, segons Science, "va canviar la manera en què els investigadors veuen a aquest intricat òrgan en 2013". Els investigadors també van aconseguir progressos notables en el cultiu de mini "organoides" tipus humans in vitro, que van incloure capolls de fetge, mini-ronyons i cervells diminuts. "Aquests òrgans humans miniaturitzats podrien resultar ser molt millors models per a malalties humanes que els animals", va explicar Science.

De la mateixa manera, la publicació va destacar el rastreig de raigs còsmics als romanents de supernova. "Encara detectades originalment fa cent anys, els científics no estan segurs d'on vénen les partícules d'alta energia de l'espai exterior conegudes com raigs còsmics. Enguany, finalment vincular els raigs als núvols de runa deixades enrere per les supernoves o estrelles fent explosió", ha destacat. Els investigadors van poder més derivar cèl·lules mare d'embrions humans clonats, després de descobrir que la cafeïna té un paper important en el procés, a estabilitzar molècules claus en delicades cèl·lules d'òvuls humans.

El vuitè assoliment que va recopilar Science destaca que els estudis amb ratolins van donar resposta a una pregunta que ha ocupat als científics per molt de temps: per què dormim? La investigació va mostrar que el cervell es neteja a si mateix mitjançant l'expansió de canals entre neurones que permeten el moviment de més fluid cerebroespinal durant el son.

Finalment, la investigació dels bilions de cèl·lules bacterianes que allotja el cos humà va demostrar la contribució que aquests microbis aporten a la salut humana. 

EFE/Washington
20/12/13