dimecres, 16 de gener del 2013

Els antioxidants podrien causar càncer, adverteix Jim Watson

El pare de l’ADN reclama un canvi d’estratègia en investigació oncològica


“Ha arribat el moment de preguntarnos de debò si l’ús d’antioxidants no és més probablement una causa de càncer que una manera de prevenirlo”, afirma el premi Nobel Jim Watson, codescobridor de la doble hèlix d’ADN, en un article intel·lectualment brillant i políticament incorrecte publicat dimarts a la revista científica Open Biology. Watson, figura clau de la biomedicina en les últimes sis dècades, carrega contra la falta d’ambició de la investigació oncològica actual i reclama un canvi d’estratègia en la lluita contra el càncer. Però “l’obstacle més gran per avançar contra el càncer –adverteix– ve de la naturalesa conservadora de les institucions actuals d’investigació oncològica”.

Encara que Watson va ser pioner en l’estudi de les bases moleculars del càncer els anys 60, i el principal impulsor del projecte Genoma Humà els anys 80, ha vist com les noves teràpies derivades d’aquelles investigacions tenen una eficàcia limitada. En general, “aquestes noves teràpies funcionen només durant uns mesos” abans que apareguin cèl·lules canceroses resistents als fàrmacs, ha declarat Watson en una entrevista a l’agència Reuters.

En lloc de buscar teràpies individualitzades contra un gran nombre d’alteracions genètiques diferents, com s’ha fet aquests darrers quinze anys, Watson és partidari de reorientar les investigacions i buscar quins són els punts vulnerables comuns a diferents càncers una vegada han causat metàstasis. “Hem de centrar-nos molt més en les vulnerabilitats que apareixen comaconseqü.ncia de la capacitat de proliferació i creixement descontrolat de les cèl·lules canceroses”, escriu a Open Biology.

Entre aquestes vulnerabilitats, destaca les molècules oxidants, sense les quals la majoria de tractaments actuals de quimioteràpia i de radioteràpia perden eficàcia. “Dades recents indiquen que gran part de la impossibilitat per tractar càncers en estadis avançats ve d’un excés d’antioxidants”, recorda Watson. I afegeix que “estudis pròxims potser mostraran que l’ús d’antioxidants, en particular de vitamina E, podria causar un petit nombre de càncers que d’una altra manera no haguessin aparegut”. Watson és “un gran científic que té un coneixement profund de la biologia i al qual s’ha de tenir en compte”, va declarar ahir Josep Tabernero, cap del servei d’oncologia de l’hospital Vall d’Hebron. Tabernero coincideix amb Watson que “les teràpies moleculars introduïdes en els últims anys tenen una eficàcia limitada; però això no vol dir que siguin dolentes; de fet, han estat beneficioses per a un gran nombre de pacients; cosa que significa que no són suficients”.

Watson calcula que n’hi hauria prou amb 500o comamolt 1.000 milions de dòlars per identificar els punts vulnerables pels quals es podrien atacar millor les cèl·lules canceroses. Però adverteix que “l’obstacle més gran que ens impedirà superar gran part del càncer metastàsic en la pròxima dècada no serà la falta de coneixements, sinó la incapacitat creixent del món d’orientar el poder econòmic de manera intel·ligent en direccions que beneficiïn més la societat humana”.

Josep Corbella
10/01/13
La Vanguardia