dissabte, 15 de novembre del 2014

Salut manté al final al Trueta la cirurgia cardíaca

Es canviarà el centre de referència i els metges que vindran a operar seran de Can Ruti en lloc del Vall d'Hebron

Just una setmana després que el conseller de Salut, Boi Ruiz, anunciés en una entrevista a El Punt Avui TV que estaven estudiant tancar el servei de cirurgia cardíaca del Trueta i que els pacients s'haguessin de desplaçar fins a l'hospital Germans Trias i Pujol (Can Ruti) per operacions complexes de cor, Salut va emetre ahir un comunicat en què afirma que el servei es mantindrà a Girona, tot i que Can Ruti passarà a ser a partir del 2015 el nou centre col·laborador de referència, en lloc del Vall d'Hebron com fins ara.

L'anunci de Ruiz va provocar la setmana passada l'inici d'una campanya de l'associació de malalts Gicor perquè el Trueta no perdés el servei, una possibilitat que també va ser molt criticada pel Col·legi de Metges i la junta de personal del Trueta. Segons van coincidir a explicar tant fonts de Gicor com del Col·legi de Metges, el possible tancament provenia del fet que els metges de Can Ruti, que s'havia decidit que fos el nou centre de referència, es negaven a venir a Girona a operar per qüestions d'organització.

L'activitat de cirurgia cardíaca al Trueta es va començar a fer el novembre del 2006 dins un programa compartit amb el Vall d'Hebron. Des d'aleshores, professionals d'aquest centre es desplacen un dia a la setmana al Trueta per fer les operacions programades a cor obert. Actualment, al Trueta es fan entre 70 i 80 operacions a l'any –aproximadament a una tercera part dels malalts de cor gironins–, mentre que la resta de casos es continuen derivant a Barcelona.
Salut recordava ahir que des de l'estiu ja s'està col·laborant amb Can Ruti, paral·lelament amb el Vall d'Hebron, dins d'un pla de xoc per reduir les llistes d'espera. Concretament, s'hi van començar a derivar pacients, mentre els metges del Vall d'Hebron continuen sent els que es desplacen aquí. El pla ha permès que la llista d'espera ja s'hagués reduït al setembre en un 86% i la previsió és tancar l'any sense cap pacient esperant més de tres mesos.

La FRASE
Es preveu la continuïtat de la cirurgia cardíaca al Trueta en col·laboració amb Germans Trias i Pujol Departament de Salut

Puigdemont advertia: “La decisió no està presa”
L'alcalde de Girona, Carles Puigdemont, advertia dilluns en el ple que la decisió de deixar el Trueta sense cirurgia cardíaca no estava presa. El govern municipal, davant la inquietud expressada per diversos grups en el ple, va explicar que des del primer moment va demanar al Departament quines eren les seves intencions i Puigdemont va assegurar que es tractava d'“un globus sonda”. Tot i això, dilluns, abans que Salut anunciés ahir al vespre la decisió, Puigdemont va garantir que en farien un seguiment acurat, perquè, depenent de quina decisió es prengués, també seria negativa per l'hospital gironí. El principal grup a l'oposició a Girona, el PSC, va entrar un prec per escrit al consistori perquè emprengués les accions urgents necessàries per garantir un servei com el de cirurgia cardíaca, que el Trueta va estrenar l'any 2006.

Redacció
12/11/14