dimarts, 19 de novembre del 2013

El Gran Recapte contra la fam 2013




De nou, el Banc dels Aliments fa una crida a la solidaritat ciutadana per omplir de menjar els seus magatzems i poder repartir-lo, durant la resta de l’any, entre les famílies més pobres de Catalunya. Aquesta és una crida que haurien d’atendre tots aquells que puguin fer una aportació d’aliments, per petita que sigui, per evitar que altres persones passin gana, especialment els nens.

No es tracta d’ajudar persones d’altres països sinó de facilitar aliments a persones molt properes a nosaltres, fins i tot potser del barri, a qui no els queden recursos per alimentar-se. La situació a què s’ha arribat és així de dramàtica i és necessària la mobilització ciutadana, a través d’iniciatives com aquesta, per arribar fins on no ho fa l’ajuda social pública, que no pot créixer més a causa de l’ajust pressupostari.

La campanya del Gran Recapte es desenvoluparà els dies 29 i 30 d’aquest mes de novembre. El Banc dels Aliments establirà aquests dos dies una xarxa de 1.300 punts de recepció d’aliments, principalment a l’entrada de supermercats en unes 240 poblacions, perquè els ciutadans puguin deixar-hi els aliments que desitgin. Col·laboraran 15.000 voluntaris en tot l’operatiu, 2.000 més que en l’edició anterior, la del 2012.

L’any passat es van recollir 2,7 milions de quilos de menjar i enguany s’espera superar els 3 milions de quilos. Convé fer un esforç de solidaritat, una vegada més, perquè des que va començar la crisi el nombre de famílies demandants d’aliments augmenta cada dia a Catalunya. Les estimacions assenyalen que el 19% de la població catalana, pràcticament un de cada cinc ciutadans, viu en un estat de pobresa severa, segons assenyala un informe de l’Institut d’Estudis Regionals i Metropolitans.

La tasca que du a terme el Banc dels Aliments resulta encomiable. Aquesta fundació sense ànim de lucre té per objectiu lluitar contra la fam entre la gent més propera a nosaltres. La feina diària se centra a recollir els aliments sobrants de la fabricació i distribució alimentària, evitar que siguin destruïts, i repartir-los entre les persones més necessitades. D’aquesta manera es combat el malbaratament de menjar i es contribueix a la supervivència quotidiana de nombroses persones. Són més de 250.000 les que es beneficien de l’ajuda i reben aliments periòdicament a través de 700 entitats de base distribuïdes per tot el país.

La campanya del Gran Recapte servirà per proveir-se de més quantitat d’aliments i poder ampliar aquesta important i bàsica tasca benefactora a la qual, sens dubte, s’abocarà novament tot Catalunya.

Editorial La Vanguardia
18/10/13