dijous, 10 de maig del 2012

Catalunya garantirà als irregulars l´assistència sanitària


El conseller de Salut, Boi Ruiz, ha confirmat aquest dimecres que Catalunya garantirà l'atenció sanitària als immigrants irregulars en les mateixes condicions que fins ara, tot i l'entrada en vigor del reial decret sobre salut del govern espanyol que nega la targeta sanitària a aquest col·lectiu. En resposta a una interpel·lació del grup parlamentari d'ICV-EUiA al ple, Ruiz ha assegurat que, mentre les persones que es troben en aquesta situació no obtenen la nacionalitat que els dóna dret a assistència sanitària, el Govern li donarà aquest dret. Ho farà, ha dit, per una qüestió de "solidaritat", ha dit, però també de "salut pública", per evitar que es propaguin malalties que ja estan radicades.

El conseller de Salut ha explicitat la seva opinió desfavorable al decret impulsat pel govern espanyol sobre la salut i que pretén reduir la despesa en aquest àmbit en 7.000 milions d'euros. Segons ha dit, aquesta posició ja ha estat traslladada pel Govern a la ministra del ram, Ana Mato. Entre altres discrepàncies, Ruiz ha destacat el fet que es deixi sense assistència als immigrants irregulars. La mesura respon a la crida d'atenció que es va fer des d'Europa per tal que es regulés la situació, ha afirmat, però la manera en què s'ha fet no és la correcta, ha afegit.

Segons Ruiz, el fet que aquest col·lectiu no disposi de targeta sanitària -per tal d'evitar que pugui accedir directament a la targeta sanitària a qualsevol país de la UE- no ha de significar que es quedin sense assistència. En aquest sentit, el conseller ha anunciat que almenys Catalunya garantirà l'assistència "mentre no tinguin la nacionalitat que els hi doni el dret" per tal que sigui atesos en les mateixes condicions que ho eren fins ara.

A banda de la "solidaritat" de Catalunya amb els immigrants irregulars, Ruiz ha argüit raons relacionades amb la salut pública. Segons ha dit, Catalunya no es pot arriscar a deixar sense atenció sanitària a persones que vinguin de països on tenen un nivell inferior de salut pública i es propaguen malalties que aquí estan eradicades.

Ruiz també ha defensat que es mantingui un sistema nacional de salut que garanteix l'assistència universal a tots els ciutadans, i es vagi cap a un sistema d'assegurats. I ha demanat que es contemplin límits per al copagament de serveis com el transport sanitari per tal de no perjudicar els malats crònics que el necessiten.
Pel que fa a l'establiment d'un fons de garantia suportat per totes les comunitats autònomes per pagar aquells ciutadans que són atesos en una comunitat diferent de la seva, s'ha mostrat favorable al principi. No obstant això, ha assenyalat que la manera en què s'ha plantejat el converteix en "irrealitzable".

El conseller ha qualificat el preàmbul del decret com "vejatori" perquè culpa les comunitats autònomes del dèficit de l'Estat. Així, ha defensat els esforços de Catalunya per mantenir, al llarg de la història, la qualitat del sistema sanitari amb un finançament deficient. Ruiz també ha lamentat la vulneració de competències que es dóna amb aquesta norma.
Segons ha declarat el conseller en resposta a una altra interpel·lació -en aquest cas, feta pel grup d'ERC-, la Generalitat ja ha fet el "màxim esforç possible" i, per tant, no es poden fer més ajustaments en l'àmbit de la sanitat "sense posar en perill el model". Ruiz ha insistit en l'oposició del Govern al reial decret i ha criticat les previsions d'increment d'ingressos que ha plantejat el govern espanyol. El conseller ha parlat, per exemple, del 10% que hauran d'assumir els pensionistes en el cost dels medicaments. Segons el govern del PP gràcies a aquesta mesura s'aconseguirà recaptar 3.000 milions d'euros, una xifra que dista molt de la realitat segons Ruiz.

A pesar de la insistència de la diputada d'ERC Carme Capdevila perquè el conseller es pronunciés al voltant de la possibilitat que el Govern no apliqui el contingut del reial decret, el conseller de Salut s'ha limitat a reiterar la confiança en què el govern espanyol rectifiqui aquells punts del reial decret que incompleixen l'Estatut i la Constitució.

Tot i els seus arguments en contra, que -segons ha dit- ja ha trasllat a la ministra Mato, Ruiz ha volgut donar una oportunitat a la negociació. Segons ha dit, la responsable de sanitat de l'executiu espanyol s'ha msotrat disposada a escoltar i incorporar les peticions que ha fet el Govern. Per això, ha explicat, de moment han optat per no portar el decret davant els tribunals. No obstant això, el Govern ja va anunciar aquest dimarts que portaria aquest decret, juntament amb el d'ensenyament, al Consell de Garanties Estatutàries com a pas previ a la seva impugnació al TC.

ACN
09/05/2012