dilluns, 31 de març del 2014

La lluita de la Catalina per ser mare

La Catalina, una dona amb cardiopatia congènita greu, aconsegueix ser mare gràcies a una intervenció pionera feta durant l'embaràs a l'Hospital de Vall d'Hebron / CÈLIA ATSET
La Catalina Echegaray, una jove de 28 anys, va néixer amb una cardiopatia congènita per la qual va ser operada dues vegades. Una, a l'any de vida, i l'altra, als 22 anys i per implantar-li una pròtesi biològica que feia les funcions de la vàlvula aòrtica.

La pròtesi biològica té una durada limitada, i per això els metges li demanaven que es quedés aviat embarassada.

Però quan la Catalina estava embarassada de 20 setmanes de gestació, aquesta pròtesi va fallar, la qual cosa li va provocar un deteriorament de la funció del cor que posava en risc la seva vida i la del fetus.

Un equip multidisciplinari de l'Hospital Vall d'Hebron li va realitzar una intervenció pionera al món que consistia a implantar-li una pròtesi aòrtica (TAVI) dins la seva pròtesi biològica per reparar-la, el que es coneix com 'valve in valve'.

Aquesta nova pròtesi se li va implantar amb tècniques mínimament invasives mitjançant la introducció d'un catèter per una de les artèries femorals fins a arribar a la pròtesi que no funcionava.

És el primer cop que es realitza aquest procediment en una dona embarassada.

L'embaràs va seguir el seu curs normal i tant la mare com el nen, l'Oto, que va néixer el 29 de gener a les 37 setmanes de gestació amb 2,800 kg, es troben en perfecte estat.

La Catalina ha reconegut que ha conviscut amb "naturalitat" amb la seva cardiopatia. "Forma part de tu", diu. I no va ser fins que es va quedar embarassada que va començar a patir problemes. "Quedar-me embarassada no entrava en els meus plans, era molt jove, però quan et diuen que si no ho fas aviat potser no podràs tenir fills, és quan t'ho planteges", ha reconegut. Els metges li desaconsellen tenir més fills, i la Catalina es planteja ara l'adopció.

Lara Bonilla
31/03/14