divendres, 13 de gener del 2012

'Hipòcrates, en pau descansi'

En el moment de pagar em va deixar clar que res de xec ni de targeta de crèdit


Dilluns, la secció Cartes dels lectors, en publicava una signada per Meritxell Vilanova, de l'Hospitalet de Llobregat, que denunciava el morro d'alguns metges: "El meu pare, un jubilat amb una pensió petita, i la meva mare, mestra a punt de jubilar, van al metge per un problema del meu pare. Des de fa molts anys paguen una mútua privada. El bon metge els informa que s'ha de sotmetre a una operació, que si es fa pels mètodes tradicionals té un postoperatori més llarg, però que ara tenen un làser nou i que ho faran amb una tècnica molt menys invasiva. Per això han de pagar sis mil euros, sense factura, és clar, i els fa l'ullet. (...) El meu pare té 74 anys ja aquestes edats la cosa es complica. M'indigna que un senyor metge jugui d'aquesta manera amb la gent. Com un metge s'atreveix, tan fàcilment, a generar sis mil euros en negre? "

Meritxell Vilanova té tota la raó del món d'indignar-se. Això dels metges que cobren les operacions en diner negre és un escàndol. Jo ho vaig descobrir quan, farà una dotzena d'anys, vaig portar al meu pare a un oftalmòleg al barceloní carrer Balmes perquè l’operés de cataractes. En el moment de pagar em va deixar clar que res de xec ni de targeta de crèdit. Havia de pagar en efectiu. Em vaig quedar parat perquè aquesta era la meva primera incursió en el món de la picaresca mèdica. El metge també es va quedar parat, però ell, que jo em sorprengués. Considerava que ja hauria de saber-ho, perquè "aquestes coses van així ...". Després, a base de portar als meus pares a diferents metges, i anar després jo mateix, he vist que és una pràctica força habitual. Molts no volen veure cap xec ni targeta de crèdit.

Ja imagino que no tots els metges són iguals. Segur que n'hi ha que no actuen així. És clar que sí. Per a ells la meva enhorabona, però ja som grandets i l'experiència ens ha ensenyat que molts han convertit el diner negre en una pràctica tan diària que han arribat a creure que estan per sobre de la llei. Sorprèn que, sent públic i notori que és un procediment comú, ningú ho investigui. No diuen les autoritats que, com estem en època de vaques magres, incrementaran els esforços per lluitar contra el frau fiscal? Doncs que entrin en l'apassionant món de la medicina i es divertiran. En totes les professions hi ha individus que intenten cobrar en negre, i et pregunten si ho vols amb IVA o sense, però és que aquests metges dels que parlem no donen opció: en negre i no hi ha volta de full. Ho han institucionalitzat: a canvi del feix de bitllets que els dones per la operació no et signen ni un trist rebut. Passa com amb els camells i les putes de carrer: tot de paraula perquè no quedin proves del delicte. Si de veritat Hisenda té ganes de posar-s’hi, aquí té una petita mina.


Quim Monzó
12/01/2012
Font: La vanguardia