dissabte, 26 d’abril del 2014

Més papistes que el Papa

Francesc acostuma a saltar-se el guió i descol·locar el Vaticà. Ha tornat a passar, sense pretendre-ho, en vigílies de la doble canonització d’aquest diumenge –de Joan XXIII i Joan Pau II–, una gran festa d’autoafirmació catòlica. Justament mentre a Roma es recorden les virtuts dels dos papes i s’escolta el testimoni dels qui van ser guarits pels seus miracles, ha sortit a la llum una recent conversa de Francesc amb una compatriota argentina que reobre el debat sobre els divorciats que han tornat a casar-se i el sagrament de la comunió, un assumpte polèmic que divideix els catòlics i la cúria.
Filippo Monteforte/AFP 
El papa Francesc saludant el públic en arribar a l’església de Sant Ignasi de Loiola
Jakelin Lisbona va narrar a l’emissora de Buenos Aires La Red Am910 la seva conversa telefònica amb el Papa, que li va trucar d’improvís, identificant-se com “el pare Bergoglio”. La dona, casada pel civil amb un divorciat, Julio Zabeta, des de fa 19 anys, i mare de dues filles, va escriure una carta al Pontífex per expressar-li la seva angoixa per la negativa del seu rector a donar-li la comunió, a causa de la seva situació en parella. Encara que no és ella la divorciada, el capellà li va dir que no podia combregar perquè després aniria a casa i continuaria vivint “en pecat”.

“Hi ha capellans més papistes que el Papa”, la va consolar Francesc. Li va dir –sempre segons la versió de Lisbona– que anés a combregar “sense problemes” i que, si l’hi negaven, canviés de parròquia. El Papa el va informar d’un detall interessant. Havia fet les seves indagacions i resultava que aquest capellà tan rígid havia demanat recentment la dispensa per casar-se. Francesc va comentar a la dona argentina que “s’està ocupant del tema (dels divorciats que han tornat a casar-se)”, en clara al·lusió al sínode extraordinari sobre les famílies, que se celebrarà, en dues fases, la tardor d’aquest any i del 2015.

La franquesa, el to directe i les trucades espontànies estan marcant el pontificat de Francesc. Però que es conegués l’episodi de la dona argentina en vigílies d’una festa com la doble canonització ha causat certa incomoditat perquè introdueix un argument que s’aparta del discurs dominant aquests dies al Vaticà i posa en evidència les divergències. En mesos passats va aflorar una forta oposició en certs sectors catòlics i de la jerarquia a canviar les actuals normes, pel temor que el principi del matrimoni catòlic indissoluble quedi amenaçat.

El portaveu de la Santa Seu, el pare jesuïta Federico Lombardi, va haver de reaccionar davant la repercussió mediàtica de la notícia sorgida a l’Argentina. Va utilitzar una alambinada i ambigua argumentació, molt vaticana, en la qual no confirmava encara però tampoc desmentia la conversa de Francesc. Lombardi va alertar que, en tot cas, es tracta d’una trucada personal i no d’una activitat pública del Papa, que pot ser “font de malentesos i confusió”, i que cal evitar, sigui com sigui, “treure’n conclusions pel que fa al magisteri de l’Església”.

Eusebio Val
25/04/14
La Vanguardia