dilluns, 9 de febrer del 2015

El Papa insta a reforçar la lluita contra la pederàstia

Francesc envia una carta a les conferències episcopals
“No hi ha lloc de cap manera en el sacerdoci per als que abusen”, afirma el Pontífex. 

El papa Francesc va prendre el relleu de Benet XVI i va fer un pas més en la lluita contra la pederàstia entre el clergat catòlic. En aquesta línia, el Papa va enviar ahir una carta als presidents de totes les conferències episcopals i als superiors dels ordes religiosos perquè extremin la vigilància i s’assegurin de complir les estrictes normes per evitar nous abusos, apartar immediatament els qui els cometin i ajudar les víctimes.

Va ser Jorge Mario Bergoglio qui, en una roda de premsa mentre tornava de Terra Santa, el maig passat, va dir que abusar d’un menor significa, per a un sacerdot, un sacrilegi tan greu com celebrar una missa negra. Poc després es va produir un fet insòlit al Vaticà. Va ser posat sota arrest domiciliari l’antic nunci de la Santa Seu a la República Dominicana, l’arquebisbe polonès Josef Wesolowski, acusat de comportament pederasta mentre va ocupar el càrrec al país caribeny.

El Pontífex va recordar ahir que el març passat va instituir una comissió per a la tutela de menors i que al juliol es va reunir amb algunes de les víctimes d’abusos, una experiència que el va commoure “per la intensitat del seu patiment i la fermesa de la seva fe”. Aquesta trobada el va convèncer de la necessitat de lluitar sense parar contra el problema i “obrir un camí de reconciliació i curació per a qui ha patit abusos”. “Les famílies han de saber que l’Església no escatima cap esforç per protegir els seus fills, i tenen dret a dirigir-s’hi amb plena confiança, perquè és una casa segura –va afirmar el papa Francesc en la missiva–. Per tant, no es podrà donar prioritat a cap altre tipus de consideració, de la naturalesa que sigui, com, per exemple, el desig d’evitar l’escàndol, perquè no hi ha lloc de cap manera en el ministeri per als que abusen dels menors”.

La idea del Papa és que no quedin caps per lligar, que no s’abaixi la guàrdia. Per això, a la carta, va insistir que es compleixin les directrius de la Congregació per a la Doctrina de la Fe i les conferències episcopals revisin periòdicament les normes i en comprovin el compliment.

El papa Francesc vol la implicació de tota l’estructura eclesial en la prevenció i l’assistència a les víctimes. “Correspon al bisbe diocesà i als superiors grans –dels ordes religiosos i societats de vida apostòlica– la tasca de verificar que a les parròquies i en altres institucions de l’Església es garanteixi la seguretat dels menors i els adults vulnerables”, va escriure Bergoglio. El Pontífex va recordar l’obligació de les diòcesis i instituts eclesials d’"establir programes d’atenció pastoral que podran disposar de l’aportació de serveis psicològics i espirituals".

El Papa va demanar als receptors de la carta “la vostra col·laboració plena i atenta” amb la comissió per a la tutela de menors” i va instar a l’intercanvi mutu de “praxis virtuoses” i de programes d’educació, formació i instrucció sobre la resposta que l’Església ha de donar a aquest problema.

El Papa va acabar augurant que Jesucrist infongui en els pastors de l’Església “aquest amor i aquesta predilecció pels petits que ha caracteritzat la seva presència entre els homes”, amb "una responsabilitat especial respecte al bé dels menors i dels adults vulnerables".

Eusebio Val
06/02/2015