dimarts, 18 d’octubre del 2016

Un de cada deu treballadors catalans és pobre tot i tenir feina

Segons l'últim informe de l'Eurostat, un 22% dels ciutadans viuen al llindar de la pobresa a Espanya
Un 20,9% de la població a Catalunya està en risc d’exclusió. A la foto, un sensesostre demanant diners al carrer a Barcelona. / FRANCESC MELCION

Un 11,2% dels treballadors de Catalunya viuen al llindar de la pobresa, segons les dades que ha fet públiques avui la Taula del Tercer Sector, coincidint amb el Dia Internacional per a la Eradicació de la Pobresa. Aquest dilluns s'ha conegut també un informe de l'Eurostat que alerta que el nombre de ciutadans sense recursos gairebé s'ha duplicat a l'Estat des del 2008: segons el document, 1 de cada 5 persones viu al llindar de la pobresa a Espanya.

La plataforma Pobresa Zero s'ha reunit aquest matí amb la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, i li ha presentat el manifest "12 fronts, 12 mesos després: les desigualtats augmenten". Segons la portaveu de l'entitat, Núria Carrera, aquesta conclusió s'explica pel fet que a Catalunya "cada dia s'ha de ser més pobre per ser oficialment pobre".

105.000 llars sense cap ingrés
La Taula del Tercer Sector ha insistit que a Catalunya hi ha 105.000 llars on no s'ingressa ni un cèntim perquè tots els membres estan a l'atur. Aquesta situació, segons la plataforma, que aplega 3.000 entitats socials catalanes, afecta en total 203.000 persones.

L'informe de l' Eurostat també assegura que Espanya és un dels països de la Unió Europea on la proporció de llars on tots o gairebé tots els seus membres estan a l'atur ha crescut en els últims 7 anys, juntament amb Grècia i Bèlgica. A l'Estat, hi ha un 15,4% de famílies en aquestes condicions.

El percentatge gairebé s'ha triplicat a Espanya en els últims 7 anys. En canvi, el 2015 va ser la primera vegada des del 2008 que de mitjana al conjunt de la Unió Europea aquest percentatge va disminuir.

Un de cada cinc espanyols en risc de pobresa
L'informe europeu assenyala que un 22,1% dels ciutadans de l'Estat viu al llindar de la pobresa. Es tracta d'un dels percentatges més elevats de la Unió Europea, només superat per Romania (25,4%), Letònia i (22,5%) i Lituània (22,2%). Duplica la proporció de la República Txeca, el país amb menys proporció d'habitants que viuen al llindar de la pobresa (9,7%). En el conjunt d'Europa, el nombre de ciutadans en risc d'exclusió s'ha incrementat en 22 estats.

Segons les dades de l'organisme europeu, i tot i les ajudes injectades, cada ciutadà de l'Estat ha ingressat l'any passat 614 euros menys de mitjana que el 2008. Espanya és un dels pocs estats on han disminuït els ingressos, juntament amb Xipre.

L'Eurostat també alerta que el nombre de persones amb greus limitacions materials o sense recursos gairebé s'ha duplicat entre el 2008 i el 2015 a Espanya, en què ha passat d'un 3,6 a un 6,4%.

Mesures d'emergència
La plataforma Pobresa Zero ha aprofitat l'acte amb la presidenta del Parlament per demanar als grups de la cambra més celeritat en el compliment de la resolució sobre emergència social que el Parlament va aprovar el març passat i que incloïa 275 mesures per lluitar contra la pobresa. "La nostra sensació és que els partits estan preocupats per la pobresa, però no la prioritzen com a emergència social", ha assegurat una de les portaveus de la plataforma, Teresa Crespo.

L'entitat considera prioritàries la reforma de la renda mínima d'inserció (RMI) i l'aprovació d'una renda garantida de ciutadania (RGC), així com l'aplicació de mesures fiscals redistributives i l'augment de la inversió en educació a un 6% del PIB el 2017, tal com preveu la llei d'educació de Catalunya (LEC).

Ara Barcelona
17/10/2016