dimarts, 5 de juny del 2012

Espanya, quart país de la UE amb major proporció de nens pobres

Únicament Romania, Letònia i Bulgària estan en una situació més precària, segons un informe de l'Unicef


El 17,1% dels nens a Espanya viuen per sota del llindar de la pobresa, una taxa que situa el país com el quart Estat de la Unió Europea (UE) amb la proporció més alta de nens pobres, per darrere de Romania, Letònia i Bulgària.


Segons l'informe "Mesurant la pobresa infantil als països rics", elaborat per Unicef ​​i fet públic aquest dimarts, més de 30 milions de nens en 35 països desenvolupats viuen en situació de "pobresa relativa", un concepte diferent del de la pobresa absoluta que es mesura comparant l'ingrés de les famílies en el seu context nacional.


Per establir aquest llindar, els experts s'ordenen de menor a major els ingressos de les famílies de tot un país i seleccionen el valor situat al centre (la mitjana), de manera que les famílies els ingressos no arriben a un determinat percentatge d'aquesta xifra es consideren en situació de "pobresa relativa".


La UE estableix el 60% de la mitjana com la línia de la pobresa relativa, mentre que l'Organització per la Cooperació i el Desenvolupament Econòmic (OCDE) utilitza el 50% per fer el càlcul.
En aquest informe s'han tingut en compte dos criteris, de manera que si es té en compte el de l'OCDE el percentatge de nens vivint en la pobresa se situa en el 17,1% i si s'atén al de la UE el percentatge augmenta fins al 23,6.
L'estudi analitza 35 països de la UE i de l'OCDE i conclou que, aplicant el llindar del 50% de la mitjana, Espanya és el cinquè país amb un major percentatge de pobresa infantil relativa (17,1%), per darrere de Romania (25,5%), Estats Units (23,1%), Letònia (18,7%) i Bulgària (17,8%).
L'autor de l'informe, Peter Adamson, va defensar que la taxa de pobresa infantil d'un país "és l'indicador més important que una societat té sobre si mateixa i que revela com de bé està protegint els seus ciutadans més vulnerables".
En aquest sentit, l'informe compara quines serien les taxes de pobresa relativa abans i després de la intervenció dels governs i conclou que en països com Espanya, Grècia, Itàlia, Japó, Letònia, Suïssa i Estats Units hi ha "una falta de prioritat governamental "sobre aquest problema.
Segons les dades aportades, el percentatge de nens vivint per sota del llindar de la pobresa a França i Espanya abans de la intervenció governamental és del 19,4 i el 18,8, respectivament, mentre que després de la acció de l'Estat, a França descendeix fins al 8,8%, enfront del 17,1% d'Espanya.
El mateix passa amb la República Txeca i Itàlia, dos països amb taxes de pobresa infantil del 17% i el 16,2% abans de l'acció del Govern i amb percentatges del 7,4 i el 15,9 després de les ajudes estatals.
L'informe conclou que aquestes diferències entre països s'han de veure com una mesura dels esforços i l'efectivitat dels governs per reduir la pobresa infantil.
França, Regne Unit, Dinamarca, Bèlgica i Hongria lideren la despesa en mesures per combatre la pobresa infantil, ja que gasten el doble-en proporció al seu producte interior brut-que altres països com Espanya, Suïssa, Itàlia, Canadà, Portugal, Japó i Bulgària.
A banda del llindar de pobresa relativa, en aquest informe s'utilitza per primera vegada la taxa de privació d'articles que haurien de ser bàsics en la vida dels nens dels països desenvolupats.
L'anàlisi part d'una llista de catorze elements bàsics, entre els quals figuren tres àpats al dia, llibres, diners per participar en els viatges de l'escola o dos parells de sabates, entre d'altres i comptabilitza a aquells nens que no tenen dos o més d'aquests articles bàsics.
En aquesta classificació Bulgària i Romania es troben a la cua (el 56,6 i el 72,6% dels nens no tenen dos o més articles), Espanya té un 8,1% de nens en aquesta situació i els països nòrdics mantenen aquesta taxa per sota del 3%.
L'autor de l'informe conclou que als països desenvolupats la taxa de privació "hauria d'estar molt pròxima al 0%" i ha lamentat que en 4 de cada deu països analitzats el percentatge de nens amb manca d'aquests elements bàsics és superior al 10%, entre ells França, Itàlia, Grècia i Portugal.

EFE 

Juny de 2012 

La Vanguardia