dimecres, 11 de juliol del 2012

Els treballadors socials rebutgen les retallades a la llei de la dependència

El Col·legi Oficial considera que l'augment del copagament als beneficiaris de la llei és "injust" i pot "ofegar econòmicament"


El Col·legi Oficial de Treball Social de Catalunya (TSCAT) considera que l'augment del copagament als beneficiaris de la llei de la dependència anunciat dimarts per la ministra Ana Mato "és injust" i "pot ofegar econòmicament persones en situacions de molta fragilitat". 

Segons un comunicat del TSCAT fet públic aquest dimecres, amb les mesures restrictives anunciades ahir per la ministra en el Consell Interterritorial i que s'aprovaran en el consell de ministres de divendres que ve dia 13, "és possible que una persona dependent que cobra 400 euros mensuals hagi de contribuir al pagament dels serveis que rep, ja s'ha rebaixat el llistó d'aquells que no havien de pagar". 

A més, els treballadors socials consideren que comptabilitzar la renda familiar a l'hora de concedir una paga per al cuidador suposarà un incompliment de la llei, ja que en el seu article 33.1 estableix que l'ajuda anirà en funció de la "capacitat econòmica personal" dels beneficiaris. 

El col·legi de treballadors socials, que agrupa uns 5.000 professionals, demana que en totes les mesures "la màxima prioritat sigui sempre la millora de l'autonomia personal del beneficiari" i rebutgen l'objectiu "purament d'estalvi del Govern central, que ha aprofitat l'ocasió per retocar a l'alça la participació de la persona dependent en el cost de la prestació". 

Segons els treballadors socials, en el cas de Catalunya, el fet de no haver desenvolupat la cartera de serveis socials amb els equipaments i serveis necessaris ha fet que cresqués l'opció per a la prestació de cuidador no professional, que s'ha compatibilitzat amb serveis de dia o ajudes municipals, "molt necessaris sobretot per a les persones amb dependència severa". 

"Si aquesta compatibilitat desapareix, s'hauran de seguir de prop els efectes del canvi", adverteix el col·legi professional.

EFE Barcelona
11/07/2012