dimarts, 31 de juliol del 2012

La Generalitat confirma que no pagarà les entitats socials

La Conselleria d'Economia i Coneixement de la Generalitat ha confirmat aquest dilluns que no hi ha liquiditat per efectuar els pagaments de juliol a les entitats socials amb les quals l'administració té places concertades, com geriàtrics, residències de discapacitats i entitats d'atenció a malalts mentals. 

Així, les entitats socials no ingressaran els pagaments corrents que havien de rebre aquest dimarts, tot i que el mes d'agost es podrà pagar "amb normalitat", han informat a Europa Press fonts de la Conselleria de Benestar Social i Família. 

Així i tot, l'agost s'ingressarà l'import corresponent al mateix mes, sense saber quan es podrà efectuar el pagament de la quantitat corresponent a juliol que ara no s'ingressarà. 

Les mateixes fonts han subratllat que el problema és "puntual" i que el conseller Josep Lluís Cleries ha estat parlant fins a l'últim moment amb el departament d'Economia per aconseguir els fons necessaris. 

La Conselleria està comunicant aquesta mateixa tarda a les entitats que finalment no es podran efectuar els pagaments de juliol, una situació que suposa el "col·lapse" de milers d'organitzacions, segons ha alertat aquest mateix dilluns la Taula del Tercer Sector Social, que aglutina a més de 4.000 entitats. 

L'Associació Catalana de Directors de Centres d'Atenció a la Dependència Gerontològica (Ascad) va alertar dimarts passat a la Fiscalia Provincial de Barcelona de la possible "desatenció" dels ancians i discapacitats ingressats en residències concertades i col·laboradores de Catalunya pel possible impagament de les nòmines, ara confirmat per la Conselleria d'Economia. 

El text presentat davant del Ministeri Públic, a què ha tingut accés Europa Press, alerta de situacions assistencials "crítiques", especialment per als grans dependents a causa de a les previsibles carències d'equips humans i materials que es produirien si es confirma els impagats. 

Ascad lamenta a l'escrit que no s'hagi informat als usuaris ni als centres assistencials de la situació, i avança la posada en marxa d'un "pla de xoc": demanar als familiars que traslladin temporalment els usuaris al domicili fins que es normalitzi la situació o que assumeixin els costos. 

Aquest mateix dimarts, Ascad presentarà una denúncia "en ferm" davant de la Fiscalia perquè determini si la Generalitat ha abandonat els dependents.

30/07/2012