dijous, 6 de febrer del 2014

El pacte de lluita contra la pobresa prioritza la infància

A més de l'exclusió estructural, es busca prevenir i evitar nous fenòmens com ara els treballadors pobres i les mancances energètiques
La Generalitat destina aquest any 850 milions contra l'exclusió

Reduir els índexs de pobresa, però també establir mecanismes per prevenir-la són els objectius del pacte per la lluita contra la pobresa a Catalunya que està en la recta final i que la consellera de Benestar Social, Neus Munté, va presentar ahir a les entitats socials perquè hi facin les aportacions que considerin necessàries. L'elaboració del pla parteix d'una contundent realitat: el 19,1% de la població està en situació o risc d'exclusió social –és a dir, de no tenir cobertes les necessitats bàsiques–, mentre que en el col·lectiu de menors de 16 anys el percentatge puja al 24%.

A més, Munté va apuntar que, vista la situació econòmica, s'ha d'anar més enllà de l'anomenada pobresa estructural i el pacte haurà d'abordar fenòmens com ara la pobresa energètica o els treballadors pobres, és a dir, les persones amb una feina, però amb uns sou tan baix o unes condicions tan precàries que no els permet sortir del risc d'exclusió.

“La lluita contra la pobresa és una prioritat per al govern”, va assegurar la consellera, que va xifrar en 850 milions d'euros els recursos que aquest any s'hi destinaran, dels quals més de 218 milions es dediquen a infància i adolescència. En aquest àmbit, va anunciar que es destinaran 3 milions a reforçar actuacions contra la pobresa infantil que duen a terme entitats socials i ajuntaments. El pacte preveu potenciar les activitats de lleure educatiu, els programes de suport a la vida autònoma per a joves tutelats i extutelats, els ajuts als menjador escolars i actuacions específiques de suport extraescolar a alumnes en situació de risc. Munté va recordar també l'augment del nombre de beques menjador.

Reformular la renda mínima d'inserció (RMI), reforçar el caràcter universal en l'atenció sanitària pública, buscar la col·laboració entre els serveis socials bàsics i els sanitaris d'atenció primària, així com facilitar l'accés i el manteniment de l'habitatge a les persones en situació d'exclusió són també eixos previstos en les bases del pacte.Pel que fa a la pobresa energètica, a més de la treva hivernal per evitar que es talli la llum i el gas a qui no ho pot pagar, es preveu revisar la bonificació social i implantar noves tarifes socials.

La Taula del Tercer Sector va demanar que el pacte permeti avançar en les polítiques i els programes socials que són més eficaços i estratègics per reduir les desigualtats i evitar una fractura social.

LA XIFRA
91.000
llars de Catalunya
no tenen en aquest moment cap tipus d'ingrés regular, i 633.871 persones estan a l'atur.


Sònia Pau
06/02/14