divendres, 18 de juliol del 2014

El 54% de les persones amb VIH no saben que el tenen

Només un terç dels afectats pel virus rep tractament
Onusida censura que 16 països europeus, entre ells Espanya, no tractin immigrants sense papers
 

A simple vista, les dades que aporta el nou informe d’Onusida són més que esperançadores: descendeix el nombre d’infectats pel VIH i també de morts, mentre augmenta el nombre de persones en tractament. Però darrere d’aquestes dades positives n’hi ha d’altres que revelen que encara queda molt per fer i encara més temps per llançar les campanes de la victòria al vol: dels 35 milions de persones amb el VIH al món, 19 milions desconeixen que el tenen, la qual cosa suposa una barrera gairebé insalvable no només per eradicar-lo, sinó també per evitar-ne l’expansió. Una altra dada gens encoratjadora és que només un terç de les persones amb el VIH (12,9 milions) reben tractament, malgrat que es coneix perfectament com combatre’l i els preus dels antiretrovirals han baixat notablement.

És una qüestió de voluntat política, assenyalen des de Metges sense Fronteres, que alerta de la necessitat que “ningú no es quedi enrere” després de comprovar que a molts països s’estan obtenint baixes taxes de tractament, especialment en països amb menys prevalença o zones de conflicte. I els més afectats són els nens: l’informe posa en relleu que mentre el 38% dels adults reben tractament antiretroviral, només el 24% dels nens hi accedeixen. “Els tractaments actuals no són adequats per a nens. La quantitat, el sabor, el tipus. És molt difícil aconseguir que els nens se’ls prenguin”, segons Mariangela Simao, directora de gènere i prevenció d’Onusida.

El 2013 uns 2,1 milions de persones van contreure el virus. Quinze països concentren el 75% dels contagis nous: Brasil, Camerun, Xina, Estats Units, Índia, Indonèsia, Kènia, Moçambic, Nigèria, Rússia, Sud-àfrica, Tanzània, Uganda, Zàmbia i Zimbàbue. Els contagis, tot i això, van descendir un 38% respecte al 2001, una caiguda que va ser fins i tot més gran entre els menors d’edat, amb una caiguda del 58%. Onusida destaca la necessitat de millorar l’accés al tractament entre els grups de risc, com els homes que mantenen sexe amb altres homes, usuaris de drogues injectables, presos, persones que es dediquen a la prostitució, transsexuals o població immigrant.

L’organització Onusida ha denunciat que molts països han deixat de banda aquests col·lectius: “No hi haurà un final per a la sida si no es dóna prioritat a aquesta població”. Pel que fa a Europa, destaca que el 35% dels casos nous es van donar en immigrants de l’Àfrica subsahariana i critica que 16 països, entre ells Espanya, no ofereixen tractament als immigrants sense papers. El Ministeri de Sanitat assegura, per la seva part, que sí que el reben.

Celeste López
17/07/14