divendres, 22 de novembre del 2013

La meitat dels nous diagnòstics de VIH són tardans

Més de la meitat dels nous diagnòstics d'infecció per VIH es fan massa tard i la majoria dels que inicien tractament antiretroviral en el primer any de diagnòstic aconsegueixen suprimir completament la virèmia, segons un estudi presentat avui en el V Congrés Nacional GeSida.

El congrés, que s'ha iniciat avui a Sitges (Garraf) i que es clausurarà divendres que ve, reuneix a més de 400 metges i investigadors convocats pel Grup d'estudi de la Sida (GeSida) de la Societat Espanyola de Malalties Infeccioses i Microbiologia Clínica (SEIMC).

L'estudi presentat avui s'ha realitzat a l'àrea sanitària de la Corunya, on en total es van analitzar 498 casos diagnosticats en els últims nou anys, dels que un 82% van correspondre a homes.

La feina mostra que el nombre de casos d'infecció per VIH es va mantenir estable en els últims 5 anys (62 casos/any) i que en el 34% dels nous casos detectats van complir criteris de Sida, un 41% de pacients van registrar pneumònia i un 23%, tuberculosi, mentre que es va constatar un grau de coinfecció del 20% del virus del VIH amb el virus de l'hepatitis C.

Els metges han destacat que la investigació ha revelat que "la majoria dels pacients que van iniciar tractament antiretroviral (TAR) en el primer any de diagnòstic van arribar a una supressió completa de la virèmia del VIH".

L'estudi, en el que han participat un grup d'experts de l'Institut d'Investigació Biomèdica de la Corunya (INIBIC-CHUAC), confirma "la necessitat d'afavorir l'accés a proves diagnòstiques de VIH per reduir el nombre de diagnòstics tardans i millorar el pronòstic dels nous pacients VIH i el risc de transmissió".

Per elaborar l'estudi es van recollir dades demogràfics, epidemiològics, viro-immunològics i clínics en el moment del diagnòstic, i es va analitzar l'evolució clínica i la resposta al tractament antiretroviral (TAR) fins a setembre del 2013.

Els 498 diagnòstics es van realitzar a pacients d'entre 11 i 38 anys i un 82% dels casos van correspondre a homes.

El 45% dels casos totals es van diagnosticar entre heterosexuals, un 36% entre homosexuals i un 18%, entre usuaris de drogues per via parenteral (UDVP).

La investigació va mostrar que el 75% dels pacients van iniciar tractament antiretroviral i que el temps transcorregut entre el diagnòstic i l'inici del TAR va ser de 4 mesos, amb un 76% de casos en els quals es va arribar a virèmia indetectable.

La mortalitat va ser de l'11%, amb una mitjana de 27 mesos fins a la mort.

Com conclusió, els experts i investigadors de GeSida han apuntat que aquests resultats "recolzen la necessitat d'afavorir l'accés a proves diagnòstiques de VIH per reduir el nombre de diagnòstics tardans i millorar el pronòstic dels nous pacients VIH i el risc de transmissió".

EFE
19/11/13