dissabte, 24 de novembre del 2012

El servei d'urgències de l'hospital Trueta celebra el 30è aniversari de la seva posada en marxa

El servei d'urgències de l'hospital Trueta ha celebrat el seu 30è aniversari. Per commemorar-ho el centre sanitari va organitzar una jornada científica d'actualització en urgències, que entre altres aspectes va abordà temes com els tractaments dels trastorns de la coagulació i del sagnat massiu o una anàlisi dels 50 primers casos del Codi Politraumes registrats a Girona. La jornada va ser inaugurada el dijous a les 16 hores per la directora de l'hospital, Àngels Morales, el director clínic de Medicina Interna i Urgències, Antoni Juan el coordinador d'Urgències, Pere Rimbau. La clausura, prevista a les 19:45 hores, va anar a càrrec del gerent territorial de l'ICS a Girona, Vicenç Martínez.

El Trueta ha organitzat també una exposició retrospectiva d'aquestes tres dècades, amb fotografies de les instal·lacions i el personal que hi ha treballat, així com un recull de les principals aparicions del Servei d'Urgències als diaris gironins al llarg d'aquest temps. La mostra es pot visitar al vestíbul de l'hospital. Per cloure la celebració, treballadors i ex treballadors del mateix servei i de l'hospital Josep Trueta es reuniren en un sopar.

El 1977 es va decidir traslladar aquesta àrea a l'espai que ocupa actualment el Servei d'Urgències. Però no va ser fins als anys vuitanta quan es va tenir consciència que les urgències havien de ser una unitat per si sola i per això es va nomenar el primer responsable de l'àrea. A la dècada dels 90 ja es parla de servei d'urgències i no d'àrea d'urgències.

L'evolució del transport sanitari també ha estat clau. El 1982 es va aconseguir la primera ambulància amb sostre alt, que permetia penjar sèrums, la qual va ser traspassada a Girona provinent de la Vall d'Hebron, on no s'utilitzava. Aquest traspàs, però, va anar acompanyat de dures negociacions. Tres anys més tard, l'hospital presentava la primera Unitat de Vigilància Intensiva mòbil, que compartien l'hospital i els bombers.

La creació del Sistema d'Emergències Mèdiques (SEM) va permetre posar en pràctica l'atenció de les urgències al lloc on es produeix l'accident i en el decurs del trasllat cap a l'hospital. Actualment a banda dels vehicles destinats a aquesta tasca (les VAM, Vehicles d'Assistència Medicalitzada), i des del 2002, l'hospital també disposa d'helicòpter medicalitzat.

LA CLAU
PRIMERA AMBULÀNCIA
Evolució del transport sanitari, la clau per fer evolucionar el servei
L'any 1982 es va aconseguir la primera ambulància amb sostre alt, que permetia penjar sèrums, la qual va ser traspassada a Girona provinent de l'hospital Vall d'Hebron perquè no s'utilitzava.

LA XIFRA
ANY 1977 
Trasllat d'Urgències al lloc actual 
L'any 1977 es va decidir traslladar )àrea d'urgències al lloc que ocupa actualment. La conversió de les Urgències com a unitat per si sola es va fer durant els anys vuitanta.


Diari de Girona
22/11/2012