dimarts, 29 d’octubre del 2013

La mortalitat per càncer és més baixa als països de la UE amb més despesa sanitària

La correlació és més evident en els casos de tumors de mama
Foto: Danny Caminal
La mortalitat per càncer és més baixa als països de la Unió Europea amb més despesa sanitària, especialment en els casos de càncer de mama, segons un estudi presentat aquest dissabte al Congrés Europeu de Càncer 2013, que se celebra a Amsterdam.

Segons els autors de l'estudi, que s'ha publicat també a la revista científica especialitzada 'Annals of oncology', la riquesa i una despesa sanitària més abundant estan associades tant amb una incidència registrada del càncer com amb una mortalitat més baixa per aquesta malaltia.

Un dels autors de l'estudi, l'espanyol Felipe Ades, oncòleg del Breast European Adjuvant Studies Team, a Bèlgica, ha assenyalat que com més diners es destina a la salut és més baix el nombre de morts després del diagnòstic d'un càncer, i que aquesta relació "és més evident" en el cas del càncer de mama.

Els autors de l'estudi també han observat, segons Ades, que malgrat totes les iniciatives per estandarditzar polítiques sanitàries públiques, hi ha una "diferència significativa" entre el despesa sanitària i la incidència del càncer als 27 estats de la UE, que és encara més clara entre els països europeus orientals i occidentals.

En els països que gasten menys de 2.000 dòlars anuals per càpita en sanitat (prop de 1.500 euros), com Romania, Polònia i Hongria, al voltant del 60% dels pacients moren després de ser-los diagnosticat un càncer, mentre que en els que destinen entre 2.500 i 3.000 dòlars (Portugal, Espanya, Regne Unit) el percentatge baixa fins al 40-50%, i per sobre dels 4.000 dòlars (França, Bèlgica, Alemanya) la mortalitat està per sota del 40%.

CÀNCER DE MAMA
L'estudi no analitza els motius de la incidència més acusada del càncer als països d'Europa occidental, però suggereix que aquest fet es deuria en part a l'existència de més programes de selecció, que permeten detectar més casos de càncer en les seves fases més prematures i més abordables terapèuticament, i també respondria a una disponibilitat més elevada de tractaments eficaços en aquests països.

Sobre el càncer de mama, els autors de l'estudi destaquen que l'associació entre una riquesa i una despesa sanitària més elevada i la incidència d'aquesta malaltia és encara més gran que en altres càncers, un fet que relacionen amb un impacte més alt d'aquest tipus de tumor als països occidentals.

EFE
El Periódico.cat