divendres, 13 de novembre del 2015

Cinc milions contra la pneumònia, la malaltia infantil més letal

Aliança Unicef-Obra Social La Caixa per millorar el diagnòstic als països del Sud  
Dels 5,9 milions de morts infantils que es produeixen cada any al món, el 16% es deuen a la pneumònia
Desenes de mares esperen el seu torn per vacunar criatures al dispensari de Mutumba, a Burundi Àlex Garcia
Cada setmana passen pel centre de salut de Mutumba, a Burundi, centenars de mares amb els seus nadons. Els petits ploren sense parar mentre les monges de l’ordre de Sainte Marie de Schoenstatt els vacunen de pòlio, tuberculosi, hepatitis B, tètanus... I també de pneumònia, la malaltia contagiosa que causa cada any més morts de nens de menys de cinc anys, en concret un milió. Ahir, el Fons de les Nacions Unides per a la Infantesa (Unicef) i l’Obra Social La Caixa van segellar una aliança per continuar investigant la millora del diagnòstic de la pneumònia als països del Sud.

L’Obra Social de La Caixa dotarà amb cinc milions d’euros, en dos anys, el programa d’innovació sobre pneumònia emprès per l’Unicef. Cal destacar que aquest milió de pèrdues de vides humanes representa el 16% del total de morts anuals de nens de menys de cinc anys (5,9 milions).

L’Unicef lamenta que malgrat ser una malaltia tan letal s’ha avançat poc per intentar frenarne l’impacte, i més si es compara amb els progressos aconseguits en altres patologies, com el xarampió o la malària. Tenint en compte que, per exemple, en remotes comunitats de països del Sud rarament es disposa d’eines de diagnòstic com les radiografies o les proves de laboratori, l’objectiu és millorar les prestacions que ofereix el dispositiu conegut com a Ari Timer, una mena de cronòmetre manual que compta el nombre de respiracions per minut d’un nadó, i dissenyar noves eines més eficaces i fàcils de fer anar.

En una primera fase, es provaran 2.400 aparells automàtics a vuit països, com ara Moçambic, Filipines i Etiòpia. Es calcula que uns 120.000 nens podran beneficiar-se’n en aquesta etapa gràcies a un millor diagnòstic i a rebre el tractament adequat. Posteriorment, i una vegada fixats els protocols i estratègies de comercialització, es distribuirà el dispositiu a més escala.

La prevalença de la pneumònia, un tipus d’infecció respiratòria aguda, afecta arreu del món, però especialment a les comunitats més pobres de l’Àfrica subsahariana i l’Àsia meridional, segons l’Organització Mundial de la Salut (OMS). És una malaltia que pot prevenir-se amb la immunització i que una vegada contreta se sol tractar amb antibiòtics.

El repte és reduir la mortalitat causada per la pneumònia i contribuir així a abaixar el còmput global de pèrdues humanes infantils. Un recent informe de l’Unicef constata que de les 35.000 morts diàries del 1990 s’ha passat a les 16.000 actuals, una xifra inadmissible malgrat el descens.

L’aliança rubricada ahir per Jaume Giró, director general de la Fundació Bancària La Caixa, i Carmelo Angulo, president d’Unicef España, es presentarà aquest proper dijous a la Cimera d’Innovació sobre Pneumònia que se celebrarà a Nova York.

Rosa M Bosch
11/11/2015