dissabte, 23 de novembre del 2013

L'hospital de Girona obre un servei d'atenció urgent per als malalts de Crohn

El Josep Trueta atén prop de 500 afectats de malaltia inflamatòria intestinal, persones d'entre 15 i 30 anys que sovint pateixen brots

L'hospital Josep Trueta de Girona ha posat en marxa una unitat de malaltia inflamatòria intestinal (UMI) per donar una resposta ràpida als pacients afectats per aquesta patologia, que comprèn dues afeccions: la malaltia de Crohn i la colitis ulcerosa. El responsable d'aquesta unitat, el digestòleg Xavier Aldeguer, va explicar que l'objectiu és “facilitar la vida” als afectats per aquest tipus de patologies, persones d'entre 15 i 30 anys que sovint pateixen brots de la malaltia en forma de diarrees i dolors abdominals amb els trastorns que comporta en la seva vida diària. La unitat estarà dotada de tres infermeres que atendran, de dilluns a divendres, per correu electrònic els pacients que tinguin una activació de la malaltia. Si a través d'aquest contacte es veu la necessitat d'una atenció directa amb l'especialista, seran derivats a consultes externes. El doctor Aldeguer va explicar que, per mitjà d'aquest nou servei, a més d'ajudar a millorar la qualitat de vida dels malalts, es vol evitar que aquests acudeixin a urgències i també disminuir el nombre d'ingressos. Els responsables de la nova unitat són Xavier Aldeguer i David Busquets, del servei de l'aparell digestiu, i Ramon Farrés, cap del servei de cirurgia. Una altra de les millores que s'introduiran en l'atenció d'aquests pacients serà que es farà coincidir els dies que van a l'hospital a recollir els medicaments amb les visites ambulatòries. El servei de l'aparell digestiu del Trueta, del qual depèn aquesta unitat, atén actualment prop de 500 afectats per la malaltia inflamatòria intestinal. Es tracta d'una afecció cròmica d'origen immunològic per a la qual només hi ha tractaments encaminats a afeblir el sistema immunitari.

LA FRASE
Es tracta de fer-los la vida més fàcil, potenciant l'accessibilitat i reduint el nombre de visites al centre
Xavier Aldeguer
Especialista en aparell digestiu i responsable de la nova unitat

Agrupació de pacients gironins
Un grup de pacients gironins que es tracten al Trueta, encapçalats per Roger Bigas, han decidit formar una secció de l'Associació Catalana de Malalts de Crohn i Colitis Ulcerosa (ACCU). És una agrupació de pacients que tenen aquestes malalties i que treballen per facilitar informació a pacients i familiars. La idea és que, arran de la posada en marxa també de la nova unitat, es puguin organitzar activitats formatives i divulgatives de forma conjunta. La nova unitat i l'agrupació es van presentar ahir públicament en un acte a la sala d'actes del Trueta.

Núria Astorch
22/11/13