dimarts, 10 de maig del 2011

Els temps passen, el Món canvia ràpid...

tan.... que ens sentim perduts. Malgrat tot, no podem oblidar que nosaltres també canviem i el més important és que cada vegada som més conscients que sempre podem triar quina actitud tenir davant la vida. Escollim viure-la en plenitud... Obrim-nos als altres...




18 propostes als partits polítics per millorar l’atenció a les persones sense llar_Arrels Fundació

El nostre company Xavier Merino de Justícia i Pau, ens ha fet arribar aquest text, d'alló més interessant.


Hem trobat molt interessants les propostes que Arrels Fundació ha fet arribar als diferents partits i coalicions que es presenten a les eleccions municipals per Barcelona. Encara més si tenim en compte que a Girona hi ha prop de dues-centes persones que pateixen aquesta situació i que el nostre voluntariat cada dia n'acull una o dues. Són, majoritàriament, persones que han estat a La Sopa i que, en acabar-se el període fixat d'acolliment, han de tornar al carrer. Moltes vegades en condicions de salut precàries i amb perill d'exclusió social.

Malgrat els esforços i la bona tasca de l'àrea de Serveis Socials de l'Ajuntament de Girona i que la Unió Europea s'ha fixat l'any 2015 com a termini per eradicar el problema a tot el seu àmbit territorial, la crisi l'ha agreujat i veiem que continua ben viu i punyent.

Al final de l'escrit hi ha l'enllaç on es pot trobar, en format pdf, el document sencer.

Xavier Merino
Justícia i Pau


18 propostes als partits polítics per millorar l’atenció a les persones sense llar

Arrels Fundació ha presentat a les formacions polítiques que el 22 de maig participen a les eleccions municipals de Barcelona un document amb 18 propostes per millorar l’atenció a les persones sense llar. Es tracta de propostes realistes i concretes, com millorar els serveis d’atenció, acompanyar les persones que porten més temps al carrer i prevenir des de l’àmbit de l’atenció primària, entre d’altres.

A Barcelona, es calcula que 1.200 persones s’acullen cada dia en algun dels serveis d’allotjament de la Xarxa d’Atenció a Persones Sense Sostre, integrada per serveis públics i privats. Altres 800 persones, a més, pernocten al carrer, caixers o espais públics. Aquestes i d’altres persones que viuen en habitatges inadequats o depenen de serveis que els faciliten allotjament, necessitaran suport social al llarg del proper mandat municipal.

El 22 de maig se celebren eleccions municipals. En aquest context, Arrels ha presentat als partits polítics de Barcelona un document amb 18 propostes per millorar l’atenció a les persones sense sostre. Es tracta de propostes que neixen de l’experiència, concretes, assumibles i que atenen a les competències municipals. A continuació exposem algunes de les propostes, que s’engloben en quatre grans temes:

1. Serveis d’atenció a persones sense llar.

• Si una persona va a un alberg sense haver-hi dormit la nit anterior, i aquest servei té totes les places reservades, ha d'esperar a què vagi arribant tothom per saber si en queda alguna de lliure i pot ser que finalment es quedi al carrer. Arrels proposa establir sistemes que garanteixin la plena ocupació dels centres de primera acollida, coordinant la centralització de la demanda, amb reserves de les entitats, fent accessible el transport, etc.
• L’ús dels recursos de primera acollida hauria de tenir caràcter transitori perquè les persones puguin anar cap a altres recursos més adequats a les seves necessitats personals. Això, però, és difícil degut a la situació de saturació dels equips de seguiment social d’atenció a persones sense sostre. Arrels proposa que la Xarxa compti amb suficients habitatges d’inclusió.
• El nombre de places amb caràcter de convalescència perquè les persones sense llar que surten de centres sanitaris no hagin de tornar al carrer mentre es recuperen és insuficient. Arrels proposa crear nous centres de convalescència amb habitacions individuals.
• Actualment els menjadors a Barcelona ofereixen poques places a l’hora de sopar i estan mal distribuïts al territori. Arrels proposa ampliar els horaris dels serveis de menjadors i millorar la seva distribució a la ciutat, fent els centres amb una mida més assequible.
• Les persones sense llar necessiten desplaçar-se per realitzar gestions, anar als menjadors públics, cobrir les necessitats d’higiene personal, etc. Arrels demana accés a reduccions en el preu del transport metropolità per a les persones sense ingressos o amb ingressos insuficients procedents de la Renda Mínima d’Inserció.

2. Mesures adreçades a persones en situació cronificada de carrer.

• Observant la trajectòria de les persones que alternen la vida al carrer amb estades a centres de primera acollida o allotjament en pensions sense adherir-se a cap servei, Arrels demana crear espais diürns amb serveis de consigna i higiènics, valorant la possibilitat d’aprofitar equipaments públics que ja existeixen.
• Una altra de les propostes és la creació d’espais nocturns tranquils i d’accés de molt baixa exigència per a les persones que es troben en una situació de desarrelament social molt consolidada. Comptar amb espais com aquests serviria perquè les persones que en fessin ús adquirissin major confiança en els agents socials.
• Per evitar que es generin guetos de grups de persones sense sostre i apareguin conflictes veïnals que requereixin la intervenció policial, es proposa col•laborar entre tots els actors amb antelació per evitar conflictes.
• Hi ha persones sense llar que necessiten allotjar-se temporalment a pensions. El cost d’aquest tipus d’allotjament, però és cada vegada més elevat. Arrels proposa a l’Ajuntament posar a disposició de la xarxa d’entitats una pensió per atendre situacions específiques a un cost més reduït.

3. Prevenir des de l’atenció primària i especialitzada

• Per evitar futures situacions d’exclusió severa a causa de la pèrdua de l’habitatge i els desnonaments, Arrels proposa que els serveis d’atenció primària comptin amb informació d’altres actors com els administradors de finques, gestors, agents judicials, etc.
• Per cobrir les necessitats i els drets de moltes persones amb baix nivell d’autonomia, Arrels proposa avançar en el desplegament previst de la Llei de la Dependència.
• Hi ha situacions, com el cas de les persones en exclusió que necessiten suport a llarg termini, en què hi ha una indefinició sobre qui ha de garantir la cobertura social. Arrels demana dotar de competències el Consorci de Serveis Socials de Barcelona per fer front a aquest tipus de situacions.

4. Relacions institucionals i gestió de l’acció social

• El Parlament Europeu ha instat la Comissió Europea perquè treballi per assolir que l'any 2015 a Europa no hi hagi ningú dormint al carrer. Aquest objectiu s’ha traslladat a Barcelona en la campanya ‘Imagina un 2015 sense ningú al carrer’ impulsada per l’Ajuntament i entitats. Arrels proposa que el ple municipal aprovi aquest compromís i adopti mesures eficaces.
• Arrels proposa simplificar els mecanismes d’ajuts i subvencions que carreguen l’estructura administrativa i la planificació econòmica de les entitats socials i proposa tendir a la signatura de concerts plurianuals amb sistemes de control flexibles.
• Actualment moltes persones sense llar a Barcelona no accedeixen als seus drets perquè es troben en situació irregular. Arrels proposa la regularització de determinats casos amb caràcter humanitari per poder fer una intervenció social integral.
• Les sancions en base a l’Ordenança de Civisme a persones sense llar poden produir embargaments a persones amb pensions o prestacions mínimes. Arrels proposa establir procediments per garantir la impossibilitat d’aquest tipus d’embargaments.
• Una altra proposta és la creació d’una taxa turística social per a hotels, restaurants i creuers que fomenti el caràcter de ciutat turística i solidària de Barcelona.
• Per anar més enllà de les conjuntures i canvis polítics, Arrels proposa que es mantingui l’Acord Ciutadà per una Barcelona Inclusiva i les xarxes que en formen part.