dilluns, 16 de febrer del 2015

Cirurgians de Can Ruti de Badalona comencen a operar del cor al Trueta

El canvi en el funcionament de la cirurgia cardíaca a Girona va generar dubtes i incerteses entre els professionals, que van alertar que les operacions del cor corrien el perill de deixar-se de fer al Trueta. No obstant això, el Departament de Salut va garantir la continuïtat del servei -que evita que molts pacients s'hagin de desplaçar fins a Barcelona- a partir del 2015 amb la col·laboració dels metges de Can Ruti.

Aquesta promesa és ja una realitat ja que des de principis de febrer s'han començat a fer les primeres intervencions amb cirurgians del centre hospitalari de Badalona que dilluns i dimecres es desplaçaran fins a Girona per operar. Concretament, des del 2 de febrer ja s'han operat quatre pacients, un dels quals ja està donat d'alta, dos continuen hospitalitzats i evolucionen favorablement, i el quart ha estat operat aquest matí.

Fins a 300 operacions l'any
Segons informa el departament, l'equip continuarà fent dues operacions a la setmana com fins ara, de manera que a finals d'any s'haurien operat 80 pacients amb aquest equip al Trueta. La resta de gironins que s'hagin d'operar del cor es derivaran a l'Hospital Germans Trias. S'estima que entre 250 i 300 gironins s'operen cada any d'una patologia coronària o valvular.

L'activitat de cirurgia cardíaca a l'Hospital Universitari de Girona es va començar a fer el 8 de novembre de 2006, com a programa compartit amb l'Hospital Vall d'Hebron. Des d'aleshores i fins al desembre passat, professionals d'aquest centre s'havien desplaçat a Girona un dia a la setmana per realitzar les intervencions. Llavors també es derivaven la resta de casos que no s'acabaven atenent al Trueta fins a la Vall d'Hebron.

El canvi que ara s'ha introduït deriva d'una instrucció sobre l'ordenació i la configuració del model organitzatiu dels serveis de cirurgia cardíaca aprovat a l'agost per Servei Català de la Salut. Segons aquest acord, l'Hospital Universitari Germans Trias passava a ser el centre de referència per a la cirurgia cardíaca de l Trueta i deixava de ser-ho la Vall d'Hebron.

Salut informa també que des de l'estiu s'ha fet un "important esforç" per reduir la llista d'espera de pacients que s'han d'operar del cor a Girona, aconseguint situar en un termini de tres mesos el temps màxim d'espera. Dins el Pla de xoc per reduir les llistes d'espera de cirurgia cardíaca que es va dur a terme a tot Catalunya, a l'estiu ja es van començar a derivar pacients a l'hospital badaloní mentre que, paral·lelament, cirurgians de Vall d'Hebron continuaven operant a Girona.

15 anys d'experiència
El Servei de Cirurgia Cardíaca de l'Hospital Germans Trias funciona des de l'any 2000 i disposa d'un equip consolidat de professionals, amb uns resultats assistencials excel·lents, segons Salut. El servei opera entre 500 i 600 pacients cada any amb uns resultats de mortalitat per sota del risc esperat i ha desenvolupat una carta de serveis amb procediments de referència a l'Estat.

A mitjan 2013, tots els pacients pendents d'una operació del cor feia menys de tres mesos que s'esperaven i, per aquest motiu, el centre va poder ajudar altres centres de l'ICS a disminuir la llista d'espera per a operacions de cor. El 2014 ha continuat aquesta tendència i el servei ha operat 606 pacients, un centenar més que l'any anterior.

ACN
11/02/2015