diumenge, 5 de gener del 2014

Ajudar els més desfavorits és tendència

Daniel Levine, expert en tendències. 49 anys. Novaiorquès. Casat. Llicenciat en Història. Dirigeixo l'Avant Guide Institute, una consultoria de tendències mundials, i edito a nivell global Wikitrend.org. Governs i societat civil han de treballar conjuntament: escoltar-se i ajudar-se. Espiritualment indecís. 

Un historiador que busca tendències? 
Estudiar història és estudiar les tendències del passat. Jo em dedico a la història d’avui. 

I què veu? 
Que la innovació no té fi i que la cultura s’accelera: fa cinc anys parlar d’ecologia i medi ambient era de progres, avui és absolutament normal, com tenir un mòbil, una cosa que en realitat és molt nova.

Les coses noves es fan velles?
Les tendències s’assumeixen cada vegada més ràpidament. D’aquí dos anys vostè portarà tota la tecnologia (ordinador personal, telèfon, càmera...) al cos: al rellotge, a les ulleres o a les lents de contacte. Pas previ a portar-la inserida a la pell.

Què fan els alfes?
Fins fa poc els rics tendien a demostrar que ho eren a base de marques cares i identificables. La nova tendència és tenir experiències amb significat, i s’incrementarà de manera exponencial. En general la mala situació econòmica ens porta a donar valor a les experiències. Avui la gent es preocupa de l’educació, la salut, d’ajudar els altres, del medi ambient i de deixar el món en més bones condicions.

És d’això, que presumeixen les empreses.
Si volen tenir clients han de donar resposta a les tendències. La quantitat d’empreses que ajuden col·lectius desfavorits creix cada dia. Sap què és, el Good Bus?

No.
És tendència a Los Angeles: programes diaris per a qui vulgui ajudar els altres. L’únic que has de fer és estar a les 10 del matí en una parada i ells et porten a un lloc on fa falta ajuda. Passat el dia et tornen a la parada.

Quins altres valors despunten?
Fer connexions off line. La companyia Virgin America ofereix a la pantalla de davant del seient de l’avió la possibilitat de convidar qualsevol passatger a un refresc. Una nova cafeteria novaiorquesa, Matchmaker Cafe, organitza cites de parelles.

Un saló de cites modern?
Els cambrers et pregunten els gustos i la situació. Com que atenen un munt de persones, quan veuen algú que pot encaixar amb tu us conviden a un cafè.

Es pot concloure doncs que les relacions en viu i en directe són tendència?
Sí. També destaquen les iniciatives per respondre creativament a la tendència ecològica, que és fortíssima. La primera discoteca verda de la història és a Rotterdam: el terra del Club Watt està construït amb una tecnologia que, amb els moviments de la gent que balla, produeix l’electricitat de tot el local.

Genial.
Estan venent la tecnologia per tot el món. Tom’s Shoes és l’empresa de sabates de més èxit. Per cada parell de sabates que compres en regalen un altre a un nen necessitat. La gent vol ajudar a l’altra gent, i les empreses que donin resposta a aquesta tendència tindran èxit. Bhutan ha anunciat que serà el primer país totalment ecològic, això atraurà empreses i turisme.

Una gran aposta.
A Toronto, el Royal Hotel planta al terrat les verdures que serveix al restaurant. L’imiten a tot arreu.

D’altra banda estem liquidant els recursos del planeta.
La tendència va en l’altra direcció: la gent refusa tot el que requereixi massa petroli, plàstic i que procedeixi dels cultius extensius, ho veuen anacrònic. Per primera vegada a la història de la humanitat ens estem plantejant ser els cuidadors del planeta.

El quilòmetre zero, el menjar ecològic, el reciclatge...?
Tot això és tendència: petites granges en lloc de les grans indústries, cabres segant els parcs de París... I la marihuana, que s’ha legalitzat a l’Uruguai i es legalitzarà en alguns estats dels EUA.

Una tendència pot fer fallida?
No, una tendència sempre creix: si ara una elit ha decidit ser més ecològica, ho acabarà sent la immensa majoria.

La tecnologia ens canviarà la vida?
Aquest any veurem moltes bicicletes elèctriques amb un sistema de propulsió molt avançat, i molt barates. Molt aviat la majoria de cotxes seran no tripulats i de lloguer immediat. Les carreteres s’estretiran perquè els cotxes aniran l’un darrere l’altre a la mateixa velocitat. No necessitarem pàrquings, això canviarà les ciutats.

Ciència-ficció?
Nissan i Mercedes Benz llançaran el seu cotxe no tripulat d’aquí dos anys. I s’imposaran les impressores en tres dimensions. A les botigues 7-Eleven de Nova York et fan una còpia digital de les claus de casa i la guarden al núvol. En qualsevol moment pots imprimir-ne una còpia.

Els països en vies de desenvolupament faran el salt tecnològic?
Sí, els xinesos passaran de la bicicleta als cotxes d’hidrogen o solars. La millor xarxa de telèfons és a l’Àfrica, perquè s’han saltat tota la inversió en infraestructura telefònica, han anat directament a la mòbil.

Ima Sanchís
03/01/14