dimecres, 13 de novembre del 2013

Troben una molècula que evita que el càncer de pulmó resisteixi els nous fàrmacs

Investigadors de l'Institut Català d'Oncologia (ICO) de Girona han fet una troballa que, segons asseguren, amb molta probabilitat acabarà tenint impacte mundial. En un futur els fruits de la investigació poden beneficiar aquells pacients de càncer de pulmó que desenvolupen resistència als nous tractaments per combatre la malaltia. A Girona cada any hi ha 30 nous casos d'aquest tipus.  


Els científics ja compten amb ajuts econòmics de la Fundació Roses Contra el Càncer i d'altres donacions ciutadanes.

Científics de l'Institut Català d'Oncologia (ICO) de Girona han fet un gran pas en la lluita contra el càncer de pulmó. Un extens treball d'investigació ha permès la descoberta d'una molècula que evita que els tumors es facin resistents als nous fàrmacs. Els primers resultats d'aquesta recerca són esperançadors i obren la porta a la creació d'un nou medicament que permeti que els malalts amb resistència al tractament l'acabin rebent bé. Els professionals gironins esperen començar a provar aquest nou fàrmac a finals de 2014.

Al capdavant d'aquesta investigació hi ha l'oncòleg Joaquim Bosch i el coordinador del Laboratori de Recerca Translacional de l'ICO Girona, Javier Menéndez. Ambdós van explicar que el 15% dels pacients amb càncer de pulmó que reben els nous tractaments -subministrats en píndoles en lloc de la químioteràpia- no poden assimilar-los perquè les cèl·lules tumorals s'hi fan resistents. Dels 200 nous casos de càncer de pulmó que cada any hi ha a les comarques gironines, 30 tenen aquesta dificultat afegida. En aquests afectats, mesos després de sotmetre's al tractament els nous fàrmacs deixen de ser efectius.

"És com si l'oncòleg fos un jutge que enviés el policia (fàrmac) a detenir el lladre (tumor). Però que aquest últim tingués la capacitat de fer-se invisible, de manera que el policia no el pogués identificar", va simplificar Menéndez. "Amb la molècula descoberta, evitem que aquest lladre es faci invisible i el policia el pugui detenir sense problema", va prosseguir.

El compost descobert s'anomena silibinina i té un origen natural, ja que està present en vegetals com ara la carxofa o el card marià. "Tanmateix, el que estem buscant és convertir el que no deixa de ser un producte alimentari en un fàrmac, que a més pot arribar ser molt efectiu i a la vegada econòmic", va assenyalar Menéndez.

Els investigadors van remarcar que el que ara el següent pas és convertir la troballa del laboratori en un assaig clínic. Això tardarà un temps, però calculen en començar a utilitzar la molècula amb pacients a finals del 2014.

Bosch i Menéndez van relatar que la investigació ha durat un període de 15 mesos al laboratori del Parc Científic i Tecnològic de Girona. En total, juntament amb les anàlisis moleculars i altres proves, va suposar una feina de més de tres anys. Tot i ser un projecte a llarg termini, aquests científics creuen que serà "un gran èxit" si el fàrmac -que anirà combinat amb els nous tractaments de pastilles- es comença a fer servir amb persones en la data prevista.

Si bé de moment els beneficiaris de la molècula descoberta serien el 15% de pacients que generen resistència als tractaments, els científics també estan investigant la utilitat que pot tenir aquest compost en la resta de pacients amb càncer de pulmó.


F. Benejam
13/11/13