dimecres, 19 d’agost del 2015

La generositat de mossèn Vicenç Fiol

El capellà, que havia format part del Fòrum Alsina i d'Àkan, mor a l'edat de 77 anys.
Mossèn Vicenç Fiol i Navarra. Foto: Aniol Resclosa
Mossèn Vicenç Fiol i Navarra va morir diumenge després d'una vida dedicada «als pobres i als febles». Fiol va ser cofundador del Fòrum Joan Alsina i va participar amb Justícia i Pau i l'associació Àkan, entre altres col·lectius. Sempre va combinar la seva tasca de voluntari amb la rectoria de les parròquies gironines per on va passar. Els últims anys, abans de jubilar-se, Fiol va ser el capellà d'Ullà, Albons, Bellcaire d'Empordà, Marenyà i la Tallada d'Empordà.

Discret, respectuós i generós. Són tres adjectius que es repeteixen quan es recorda mossèn Vicenç Fiol i Navarra, que va morir diumenge a l'edat de 77 anys. El capellà ha deixat empremta arreu on va passar. És el cas del Fòrum Alsina, del qual Fiol en va ser «un cofundador», tal com explica mossèn Lluís Costa. «Va estimular el Fòrum Joan Alsina i en va mantenir l'ànima», afegeix Costa, que subratlla que Fiol «sempre intervenia en la mesura que podia». A més, mossèn Ignasi Forcano posa de manifest que el capellà va formar part de «l'equip coordinador» del Fòrum.

Nascut a la Jonquera el 1938, Fiol també va participar en altres col·lectius, com l'associació Àkan. «Ha fet una feina de voluntari amb una fidelitat màxima», destaca Costa. A Àkan, Fiol ensenyava català. Ara bé, Costa detalla que les classes esdevenien «d'acompanyament». «Aquestes classes són un instrument per aconseguir un cert caliu familiar», relata Costa, que subratlla la capacitat «d'acolliment» de Fiol. «Els pobres i els febles van ser la seva autèntica obsessió», assegura Costa, al mateix temps que Forcano destaca «la seva entrega total i absoluta», a més de «la sinceritat i la valentia». «Va ser ferm amb les idees», conclou el capellà.

En aquesta línia, Forcano recorda que Fiol va ser «respectuós amb les persones i assequible per als que se li acostaven». «Si et puc ajudar, a disposar», defineix Forcano com un dels lemes de Fiol. El mossèn va ser ordenat prevere el 1961, després dels estudis eclesiàstics al Seminari de Girona. Entre altres parròquies, Fiol va passar per Tordera, Caldes de Malavella i Figueres. També per Palafrugell, Regencós, Esclanyà i, més recentment, Ullà, Albons, Bellcaire d'Empordà, Marenyà i la Tallada d'Empordà.

«Feia feina sense fer soroll», remarca Forcano, mentre que Costa subratlla que mai va buscar «protagonisme». «Simplement servir, sempre pensant en la resta», posa de manifest Costa. El mateix capellà destaca que Fiol va ser un «exemple heroic» que va donar «tot allò que tenia». En aquest sentit, Xavier Merino -membre de Justícia i Pau de Girona, com el mossèn- explica que Fiol va tenir «molta relació tant amb el món obrer i com el sindical». En paral·lel, Merino recorda que Fiol va ser una persona «profundament evangèlica, que va fugir de la línia ortodoxa de l'Església perquè considerava que no s'adaptava prou al que havia de ser».

«Procurava ser coherent amb allò que ell creia i predicava», afegeix Merino sobre Fiol, qui s'havia jubilat fa dos anys i des de llavors vivia a la residència sacerdotal Bisbe Sivilla de Girona. «Mai va tenir un no per a ningú, sempre que anés d'acord amb la seva ideologia», conclou Merino, al mateix temps que Costa perfila Fiol de «generós» i com «el testimoni de la pobresa que abastava qualsevol de les possibilitats».

Pau Esparch
18/08/2015