divendres, 7 d’abril del 2017

El trastorn de l'estat d'ànim és el diagnòstic més freqüent en adults

La prevalença de la depressió a la regió sanitària de Girona és d'un 7,3 per cada 1.000 habitants, amb una proporció majoritària del gènere femení
El Centre de Salut Mental del Gironès i el Pla de l'Estany Foto: GABINET DE COMUNICACIÓ I PREMSA ICS-IAS.
El trastorn de l'estat d'ànim va ser el diagnòstic més freqüent tractat a la Xarxa de Salut Mental de comarques gironines en adults l'any passat, segons dades fetes públiques ahir per l'Institut Català de la Salut a Girona, coincidint amb el Dia Mundial de Salut, que enguany està dedicat a la depressió. Juntament amb l'ansietat, la depressió és la malaltia mental més freqüent. La prevalença d'aquesta malaltia a la regió sanitària de Girona és d'un 7,3 per cada 1.000 habitants, amb una proporció majoritària del gènere femení.

Segons el registre de dades del 2016 de la Xarxa de Salut Mental i Addiccions de les comarques gironines, el trastorn de l'estat d'ànim representa un 29,2% de les persones ateses (3.940 pacients respecte a un total de 13.491 persones visitades). Dins d'aquest grup, un 11,8% dels pacients han estat diagnosticats amb un trastorn depressiu major; un 9,7%, per altres trastorns, i un 7,6%, per trastorn bipolar (inclòs dins del grup diagnòstic de trastorns de l'estat d'ànim).

Per ser diagnosticat d'un trastorn depressiu major cal que la persona compleixi uns criteris mínims, com ara estat d'ànim baix la major part del dia, pèrdua d'interès o de la capacitat per gaudir de les coses, pèrdua o augment de pes, insomni o hipersòmnia, agitació o alentiment psicomotor, fatiga...

El 2016, el 14% de les urgències de psiquiatria tractades a l'hospital Santa Caterina (Parc Hospitalari Martí i Julià de Salt) van ser pacients diagnosticats amb un trastorn de l'estat d'ànim (605 casos respecte a un total de 4.177 atesos).

LES XIFRES
3.940
pacients
van ser diagnosticats el 2016, segons dades de la Xarxa de Salut Mental i Addiccions.

11,8 %
dels pacients van ser diagnosticats amb un trastorn depressiu major l'any passat.

Factors biològics o genètics
No hi ha una única causa per a la depressió. Diversos factors poden actuar conjuntament, tant biològics o genètics com d'aprenentatge o ambientals. Perquè hi hagi una depressió cal que existeixi una vulnerabilitat, que pot ser biològica, com ara més reactivitat emocional i dificultat per regular les emocions, o psicològica. També hi influeix si s'han viscut o no experiències traumàtiques durant la infància.

G. Busquets
07/04/2017