dimecres, 24 de setembre del 2014

Els casos d'Ebola podrien superar els 20.000 al novembre si no es reforcen les mesures

Els casos d'Ebola podrien superar els 20.000 en qüestió de cinc a sis setmanes si no es reforcen de forma immediata les mesures per controlar l'epidèmia, segons l'opinió de científics de l'Organització Mundial de la Salut (OMS) i de l'Imperial College London.
Infermeres de l'OMS, a Freetown, Sierra Leone. Foto: Michael Duff//AP
 Libèria, Sierra Leone i Guinea Conakry són, per ordre de gravetat, els països on el virus de l'Ebola circula de forma intensa.

D'acord amb les projeccions dels experts, incloses en un article publicat al 'New England Journal of Medicine', gairebé la meitat de casos es donaran a Libèria, 5.700 a Guinea i 5.000 a Sierra Leone, si la situació actual es manté.

La professora d'estadística epidemiològica de l'Imperial College London i coautora de l'article, Christl Donnelly, va indicar que aquestes estimacions es van aconseguir a través de dues metodologies diferents i coincideixen amb les que han avançat altres organitzacions mèdiques.

Augment rapidíssim
La diferència, no obstant, és que fins fa poques setmanes es creia que els 20.000 casos es produirien en qualsevol cas entre febrer i març de l'any que ve i no en poc més d'un mes a partir d'ara.

Les dades més recents aportades per l'OMS indiquen que els casos voregen els 5.800, amb 2.800 víctimes mortals entre ells.

Els científics han tingut en compte per a la seva projecció que fa una setmana, el nombre de persones infectades s'havia duplicat a Guinea en només 15,7 dies, en 23,6 dies a Libèria i en 30,2 dies a Sierra Leone.

Les dimensions del desastre
L'estudi destaca que les dimensions del desastre que ha agafat l'epidèmia d'Ebola no es deuen a cap canvi en les seves característiques clíniques, en la gravetat de la infecció o en la seva forma de transmissió, que són similars als de brots passats.

"El període d'incubació, la durada de la malaltia, la taxa de mortalitat i el nombre de reproduccions (persones infectades per cada malalt) estan dins dels rangs reportats en brots anteriors", descriu l'article científic.

El caràcter excepcionalment ampli d'aquesta epidèmia es deu, segons han inferit els investigadors, a les característiques de la població infectada, a les condicions dels sistemes de salut i al fet que els esforços per tallar la transmissió han estat insuficients.

Ràpida propagació
El fet que les poblacions dels tres països afectats estiguin altament interconnectades, l'ampli trànsit transfronterer en l'epicentre del brot, les connexions vials relativament fàcils entre els pobles i les ciutats, així com la densitat demogràfica d'aquestes últimes, han contribuït a la ràpida propagació d'aquest virus letal.

També ha estat un factor determinant el fet que els sistemes sanitaris dels tres països siguin extremadament precaris després d'anys de conflictes armats.
L'exemple que això ha tingut un rol determinant és que Nigèria, amb un millor sistema de sanitat, va posar ràpidament sota control un limitat nombre de casos i aparentment ha aconseguit aturar la transmissió.

Això malgrat que el virus es va introduir a Lagos, una ciutat de 20 milions d'habitants, i a Puerto Harcourt, una altra urbs important.

Sobre la situació en aquest últim país i al Senegal, on s'ha detectat un sol cas, el director d'Estratègia de l'OMS i coautor de l'estudi, Christopher Dye, va dir amb molta prudència que és possible que s'hagi aconseguit posar la situació sota control total. Així mateix, va precisar que no s'ha reportat cap cas addicional en cap dels dos països en els últims 21 dies (considerat el període màxim d'incubació del virus), però va insistir que "encara és molt aviat per estar confiats".


EFE
23/09/14