dimarts, 23 d’agost del 2016

El Banc de Sang necessita 2.500 donacions abans que acabi l'estiu

Avisa que les reserves dels grups negatius estan sota mínims després d'un juliol fluix

El Banc de Sang i Teixits (BST) necessita 2.500 donants a les comarques gironines abans que acabi l'estiu. Així ho va alertar ahir el seu director, Joan Profitós, que afirma a més que les reserves de grups negatius (A- i O-) estan sota mínims aquests dies.

Les donacions que falten completarien les 6.000 que el Banc s'ha posat com a objectiu recaptar aquest estiu a la província per garantir l'assistència dels pacients. De fet, aquestes 6.000 són la contribució gironina a les 50.000 donacions que es necessiten en l'àmbit de Catalunya, ja que la sang que es recapta a la demarcació pot ser utilitzada als hospitals de les altres tres províncies i viceversa. En aquest sentit, Profitós va voler fer una crida per acabar de completar aquest nombre aprofitant que la que ve és per a molts l'última setmana de vacances.

«El juliol no va anar gaire bé, i aquest agost curiosament la cosa ha millorat. Però encara falta molta sang, ja que aquest any ha estat desastrós pel que fa a recaptacions», afirma el director del BST.

La campanya d'estiu es dóna per finalitzada a finals de setembre i en l'àmbit de Catalunya encara falten 13.000 donacions per arribar als nivells òptims. La resta ja s'ha aconseguit gràcies a campanyes com la marató de Llançà o la de Núria del cap de setmana passat, la primera que es feia al santuari i que va resultar ser un èxit rotund. Pel que fa a la resta de donacions, Profitós va mostrar-se satisfet per la resposta ciutadana. «En el cas dels teixits anem bé, tot i que millor que no n'hi hagués, perquè això vol dir que no ha mort ningú», va comentar. En llet materna el Banc també es mostra satisfet, i en medul·la el nombre de donacions està per sobre dels objectius anuals.

La sang doncs, és el gran cavall de batalla del Banc. La institució recorda que no només aquells que pateixen accidents necessiten transfusions de sang, sinó també tots els que, a causa de les seves malalties, en un moment determinat presenten una mancança de components sanguinis.

Al BST la gestió de les donacions és «integral», fet que permet coordinar millor les maratons i campanyes i gestionar amb més eficiència els volums de sang. Aquest sistema, sense referents similars en altres bancs de sang europeus, garanteix subministrament a tots els hospitals que ho necessitin.

Profitós destaca que, tanmateix, el BST s'ha d'anar «guanyant» la sang dia a dia i campanya rere campanya. Normalment a l'hivern i els mesos de vacances d'estiu és quan baixen més les donacions i quan el Banc necessita més fer rebost. Per això Profitós demana no abaixar la guàrdia aquests dies. La propera parada, la marató de Figueres.

F. Benejam
22/08/2016