diumenge, 1 de gener del 2012

"Deixes que els teus diners financi armes i contaminació?"


Tinc 60 anys. Vaig néixer i visc a Barcelona. Sóc subdirector general de Triodos Bank a Espanya. Estic casat. Tinc tres fills, de 27 a 38 anys, i una néta de 4 anys. Política? No m'agrada aquest sistema. Cerco l'espiritualitat universal. L'especulació és el nostre càncer.
Joan Antoni Melé, banquer ètic.
Foto: Jordi Play
Què fa el meu banc amb els meus diners?
Inverteix en indústria armamentística. És una indústria molt espanyola, d'altra banda.
Tenim fàbriques, no?
De mines antipersona, després de bombes de dispersió... Vaig preguntar a un banquer per què invertíem en armes, i em va dir: "És que si no ho fem nosaltres, ho faran altres". Quin argument és aquest?
Califíqui'l.
Suposa anteposar la cobdícia a qualsevol altre principi. Contravé la meva consciència: per això vaig dimitir del banc on treballava.
Quin banc era?
És igual, he estat bancari durant 30 anys, i tots fan el mateix: competeixen per maximitzar els seus beneficis i fan barbaritats.
Quines barbaritats?
Enginyeria financera, especulació, economia de casino, fons estructurats en els que ja no sap en què s'inverteixen els diners.
Tot legal, però.
Sí, i ets co-responsable si només busques que el teu banc t'ofereixi uns euros més de rendibilitat... sense preguntar com ho aconsegueix.
Expliqui-m'ho vostè.
Acabes finançant explotació infantil, indústries contaminants... Un amic ecologista es manifestava contra una indústria contaminant. "Si estàs finançant amb els teus diners, el teu banc inverteix aquí!", Li vaig dir.
El meu banc també?
Això li vaig dir als de l'15-M: "Quan semblàvem pròspers, on estàveu? Per què no ocupades les places pels pobres del món?". Ens queixem només quan ens toca a nosaltres. ¡El primer és canviar un!
Algun altre exemple?
Si vas a una manifestació per la pau, per què deixes els teus diners en una caixa o banc que acaba finançant armes o contaminació?
Em guardo els diners en un mitjó?
No, perquè els diners són la sang de l'organisme social: mou-lo perquè alimenti projectes útils a la societat.
Vostè ho fa?
Ara treballo en un banc que posa els seus diners a escoles i a institucions culturals, en empreses d'energies renovables, en agricultura biodinàmica, bioconstrucció, en projectes d'interès social. Ja no em traeixo.
Banca ètica?
Banca amb principis. Els directius cobrem un sou i punt. Els beneficis són per invertir, no per repartir-nos-els nosaltres. Res d'incentius per resultats.
Però els incentius estimulen, no?
Acaben estimulant a aquests directius a inventar trucs per aconseguir beneficis a qualsevol preu, i d'aquí les barbaritats!
Alguns banquers han arruïnat als seus bancs i s'han retirat folrats.
Acabem ja amb aquesta impunitat i exigim-los-hi responsabilitats.
Donem diners públics als bancs?
Només si l'Estat fiscalitza la gestió d'aquests diners. O tot seguirà igual: els bancs han seguit especulant amb aquests diners de tots! Opino que deixar caure algun banc hagués servit d'escarment a la resta.
Quants clients té el seu banc?
Ara uns 60.000: s'han duplicat en un any i es duplicaran l'any que ve.
Com sé que el seu banc no especula?
Cada cèntim s'audita, cada inversió es pública a la web, ens obliguem a una transparència radical. Analitzem amb detall cada inversió, i les condicionem.
A quines condicions es refereix?
Prestem diners a unes escoles, però exigim que els menús del menjador dels nens fossin d'aliments ecològics.
Però vostès volen guanyar diners.
Hem rebutjat dipòsits importants perquè dubtàvem de la seva procedència. Volem tenir la consciència tranquil·la, beneficiar la societat, i no guanyar per guanyar.
És el seu banc tan solvent com un altre?
El nostre "ràting de solvència" és de 14, superior al dels bancs grans, que és de 8.
I com ho aconsegueixen?
És que no apostem, no juguem a la ruleta russa: només invertim en economia real i res en economia especulativa. Això fa molt més segura cada inversió, i a més les seguim molt de prop. Per tot això el nostre índex de morositat és molt baix.
Què passaria si el seu banc fos gran?
Que la nostra societat canviaria.
A partir de quina mida passaria?
Amb dos milions d'impositors, la societat seria una altra: les persones estarien per davant dels números. L'especulació és el càncer del nostre temps.
Com extirpar?
Créixer per créixer és destructiu. És hora de canviar la globalització de l'economia per la globalització de la consciència.
I com es fa això?
Ensenya als teus fills que no es tracta de guanyar diners, sinó de guanyar la vida. Substituïm consum material per consum espiritual.
Espiritual?
Sí, omplim la vida d'amics, converses, llibres ... Prioritzem la cultura, el respecte al medi ambient. Donem sentit a tot el que fem! Admirem als bons per sobre dels llestos.
No és fàcil.
Ja, però que no ens passi que per pensar que podem fer poc, acabem per no fer res.
La seva prèdica farà canviar de pràctiques als altres bancs?
No ho crec: que facin el que volguin, però serà sense els meus diners!

Diners i consciència
Al caient de l'edat de jubilació, va deixar el seu treball. La seva consciència no el va deixar seguir ni un dia més per cobrar: es va acomiadar del banc en què treballava i se'n va anar a casa. La seva esposa li va donar suport, tot i la renúncia econòmica. Però va guanyar pau interior. Va decidir que seria banquer sense trair els seus principis, i es va implicar en l'anomenada banca ètica: avui és alt càrrec de Triodos Bank (www.triodos.es), que només inverteix en empreses que ajudin a millorar la vida de les persones. Renúncia al benefici rampant, evita els riscos de l'especulació i es va al llit sabent que els seus diners és útil a la societat. Ho explica en el llibre Diners i consciència (Plataforma), subtitulat A qui serveixen els meus diners?
Víctor M. Amela
La Vanguardia
Versió digital: aquí