dijous, 10 d’octubre del 2013

La vacuna contra la sida ja no és vista com un impossible

Investigadors catalans reclamen quatre milions d'euros per prosseguir els estudis

Els milers d'investigadors que en centenars de grups d'estudi busquen a tot el món una vacuna que previngui o curi la sida, les dues línies d'investigació que avancen en paral·lel, han acceptat com a "prova de concepte" la idea que això serà possible: que hi ha probabilitats elevades d'aconseguir els pròxims anys (ningú sap quants) una de les dues formes de vacuna que frenarà l'avanç de la infecció del VIH o impedirà el contagi del VIH.

Clotet i Gatell, en el congrés sobre la sida. DANNY CAMINAL

Així s'ha reiterat aquest dilluns en el congrés mundial sobre la vacuna de la sida que se celebra a Barcelona, en què participen investigadors de 64 països. 

Aquesta investigació compta a Catalunya amb científics de "primera divisió" que estan treballant amb els recursos "del Llevant", segons ha descrit, utilitzant termes futbolístics, el doctor Josep Maria Gatell, codirector d'HIVACAT, el consorci que integren els hospitals Clínic i Germans Trias i Pujol (Can Ruti), a més del laboratori IrsiCaixa, dedicat a la investigació a la recerca d'una vacuna antisida.

A HIVACAT s'investiga en tres prototips de vacunes terapèutiques (dirigides als ja infectats, perquè puguin deixar els fàrmacs antiretrovirals) i en tres més que busquen una vacuna preventiva, que eviti la transmissió del virus entre persones sanes. Aquests treballs, ha advertit el doctor Buenaventura Clotet, de Can Ruti, no prosseguiran al ritme esperat si no reben immediatament "quatre milions d'euros". "Això és una minúcia en el món científic, però no els tenim", ha dit Clotet.

Àngels Gallardo
07/10/13
El Periódico.cat