dijous, 10 de juliol del 2014

Més de 600 casos de menors desapareguts sense resoldre

Interior posa en marxa un sistema d’alerta en cas de segrestos

La difusió de l’alerta serà immediata “perquè les primeres 24 hores són fonamentals”, va indicar el ministre Fernández

És una realitat a què no fem gaire atenció, excepte en algun cas concret, especialment escabrós, determinats cartells que de vegades distribueixen familiars pels barris o la difusió a les xarxes socials. Es tracta de menors desapareguts. Però aquesta realitat és molt més àmplia (i greu) del que pugui semblar a priori. Segons les dades facilitades ahir pel ministre de l’Interior, Jorge Fernández Díaz, aquest any ja han estat denunciades 7.171 desaparicions de nens a Espanya, de les quals 667 encara no s’han resolt (“actives”, va dir el ministre). L’any passat el nombre de denúncies van superar les 13.000. I no és un cas aïllat a Espanya. Segons un estudi de la Comissió Europea, amb xifres del 2011, el nombre de denúncies a la Unió Europea arriba als 250.000 casos, dada que presumiblement és força més alta, ja que no s’hi inclouen tots els números de la policia.

REUTERS/Cartell de Yeremi Vargas desaparegut a les Canàries el 2007
Què s’ha de fer davant d’aquesta realitat? El Ministeri de l’Interior va presentar ahir un sistema d’alerta primerenca, Alerta, menor desaparegut, una nova eina que emetrà crides de col·laboració a la població durant les primeres hores de la desaparició d’un menor a través dels mitjans de comunicació i de les entitats i els organismes públics o privats amb la capacitat tecnològica adequada per a la transmissió de missatges a la societat a fi d’aconseguir la col·laboració de tots els ciutadans. En aquest projecte, cofinançat per la Comissió Europea, participa La Vanguardia, entre altres mitjans de comunicació, com RTVE.

L’alerta s’activarà en determinades condicions en els casos de segrest de menors per actuar durant les primeres hores de la manera “més ràpida i eficaç”, va assenyalar el ministre. La decisió per posar en marxa aquest sistema d’alerta correspon a la secretaria d’Estat de Seguretat del Ministeri de l’Interior, a proposta de les autoritats policials responsables de la investigació de la desaparició del menor.

El missatge d’alerta –que inclourà dades sobre el punt de desaparició, el nom, la descripció i la indumentària del menor, una foto i un telèfon perquè els ciutadans hi truquin: el 900 300 300– es distribuirà, des de la secretaria d’Estat de Seguretat a les forces de seguretat, però, sobretot, als mitjans de comunicació, organismes i entitats públiques o privats amb què s’hagi subscrit el conveni de col·laboració (actualment 16, però el conveni està obert perquè s’hi subscriguin els organismes i mitjans de comunicació que ho sol·licitin), perquè el difonguin utilitzant les eines de què disposin, directament a la població i a altres organismes públics o privats que hi col·laborin en la distribució secundària de l’alerta.

El període per al qual se sol·licita la difusió de l’alerta serà d’un mínim de 3 hores i un màxim 24. Excepcionalment, si es vol ampliar més enllà de les 24 hores, s’emetrà una altra alerta en què s’inclourà informació addicional. El missatge d’alerta podrà ser alterat en funció de l’evolució de les informacions que vagin rebent els responsables de la investigació. La zona de difusió preferent serà local, autonòmica, nacional i, en casos molt determinats, internacional.

“Les primeres 24 hores són fonamentals per a l’aclariment d’aquests casos”, va indicar el ministre. “El que perseguim amb aquesta eina és una reacció ràpida davant un possible segrest de menor, en què es cregui que la vida del nen o la nena corre perill”, va afegir.

Celeste López
04/07/14