divendres, 8 de gener del 2016

El diari del Vaticà critica la caricatura de Déu de 'Charlie Hebdo'

El diari oficial de la Santa Seu, L'Osservatore Romano, va criticar amb duresa la caricatura de Déu apareguda "a la penosa portada" del setmanari francès Charlie Heb­do amb motiu del primer aniversa­ri de l'atac terrorista que va costar la vida a 12 persones. En un article a una columna, sense firmar, el diari del Vaticà va fer seus els comentaris del president del Con­sell Francès per al Culte Musulmà, Anouar Kbibech -que va dir que la imatge publicada "fereix tots els creients de diverses religions"-, i va subscriure també el judici nega­tiu de l'episcopat francès,el qual es va preguntar si el país "necessita aquesta classe de polèmiques".

A Roma ha ofès que s'hagi repre­sentat com a terrorista, brut de sang i armat amb un kalàixnikov, un Déu "d'iconografia clarament cristiana". Segons el rotatiu vaticà, "l'episodi no és una novetat perquè darrere de la bandera enganyosa d'una laicitat sense compromisos, el setmanari francès, de nou, obli­da que els líders religiosos de tots els credos estan repetint, des de fa temps, que s'ha de rebutjar la vio­lència en nom de la religió,que uti­litzar Déu per justificar l'odi és una autèntica blasfèmia." Per L'Osser­vatore Romano,la decisió de Char­lie Hebdo de publicar aquesta por­tada mostra "la trista paradoxa d'un món sempre més atent al que és políticament correcte però que no vol reconèixer ni respectar la fe en Déu de cada creient, sigui quin sigui el credo que professi".

L'Església catòlica, que té en el Papa el líder religiós amb més visi­bilitat i influència mundials -i l'únic amb estatus de cap d'Estat­ és molt sensible a fets com la portada del setmanari i la sàtira religio­sa. Després de l'atemptat de fa un any a París, Francesc, en roda de premsa durant el vol que el porta­ va a les Filipines des de Sri Lanka, va insistir que la llibertat d'expres­sió no ho permet tot, que totes les religions tenen la seva dignitat i "jo no puc burlar-me'n".

El Papa, en la seva resposta es­pontània a un periodista francès, va fer una reflexió que va portar cua. Francesc va posar com a exemple que si un col.laborador seu -i va citar el cap de protocol va­ticà, que era al seu costat en aquell moment- insultés la seva mare, li clavaria un cop de puny. "És nor­mal, és normal!-va afegir el Pontí­fex-. No es pot insultar la fe dels al­ tres". Aquesta frase es va arribar a interpretar com una certa justifi­cació de la reacció violenta dels ex­tremistes islàmics contra les caricatures de Mahoma publicades per Charlie Hebdo. Al vol de torna­da a Roma des de Manila, el Papa va haver de matisar les seves pa­raules. Va dir que, "en teoria no és una cosa bona una reacció violenta davant una ofensa", encara que va advertir que "som humans", per la qual cosa la llibertat d'expressió "ha d'anar acompanyada per la prudència".

Roma
07/01/2016