divendres, 9 d’agost del 2013

Olis essencials contra els mosquits

El mosquit tigre esta actiu tambe durant el dia i la seva picadura és molt molesta. LVE/Marc Arias
L'estiu és una època de sol, platja, vacances i també de mosquits. Aquests insectes poden provocar nits d'insomni, espatllar una fantàstica migdiada i, el que és pitjor, causar unes molestes picades que en algunes ocasions poden trigar molts dies a curar.

Laura Mestres, llicenciada en Farmàcia i en Ciència i Tecnologia dels Aliments per la Universitat de Barcelona, ​​formada en Aromateràpia Científica per l'escola d'aromateràpia francesa Collège International d'Aromathérapie Dominique Baudoux, amb més de 10 anys d'experiència en l'estudi i la difusió dels olis essencials amb finalitat terapèutica i responsable de formació de Pranarom Espanya en aromateràpia científica, comenta que "a Europa, a banda del mosquit comú, "Culex pipiens", cada vegada amb més freqüència i en majors extensions del nostre territori es troba el temible mosquit tigre, "Aedes albopictus", que es distingeix per les franges negres i blanques de les potes, així com la denominada "mosca negra", un simúlid més rabassut, amb ales i potes molt més curtes que els mosquits ". Aquests insectes ens piquen per xuclar la nostra sang, que constitueix una aportació nutricional de gran qualitat per al seu desenvolupament i la posta dels ous. "El mosquit tigre és actiu també durant el dia i la seva picada és molt molesta. A més, en zones endèmiques, pot ser transmissor de malalties com la febre groga o el dengue ", explica Laura Mestres.

La mosca negra, en picar, també mossega, fent una picada-mossegada molt dolorosa que pot sagnar. Mentre piquen, inoculen substàncies anestèsiques, vasodilatadores i anticoagulants. Per aquesta raó les seves picades poden passar desapercebudes en un primer moment, però posteriorment són molt irritants, provoquen una forta inflamació local i en persones més sensibles o especialment reactives serà necessària atenció mèdica.

"Per espantar els mosquits de forma natural i menys agressiva que amb insecticides o repel·lents químics comptem amb uns fabulosos olis essencials", aconsella l'especialista en aromateràpia.

Laura Mestres recomana "per la seva potència, el qual s'obté de la Citronela de Java (Cymbopogon winterianus) de fragància cítrica molt característica. Diàriament, dues gotes al coll del pijama o en l'extrem del coixí ens permeten mantenir fora de perill de tots els insectes que piquen ". També pot usar-se en un difusor d'aromateràpia, mitja hora abans d'anar a dormir.

"Un altre oli essencial molt eficaç i ben tolerat en cas de pells sensible és el de Eucaliptus blau (Eucalyptus citriodora)", segons la farmacèutica. Aquests dos olis han les propietats repel·lents al seu elevat contingut en "aldehids terpènics", concretament citronelal.

"Aquesta molècula aromàtica, a més, té propietats antiinflamatòries, amb el que aquests olis ens serviran també per calmar la inflamació local causada per la picada. Podem aplicar diluïts al 50% en un oli vegetal de ràpida penetració, com el de nou d'albercoc o el d'avellana ", argumenta Laura Mestres.

Si busquem una fragància més dolça i un oli essencial apte fins i tot per a nadons, -afegeix l'experta en aromateràpia- tenim un gran aliat amb el Gerani d'Egipte. Una dilució a l'1% en oli vegetal ens permetrà la seva aplicació a partir dels 3 mesos, especialment en turmells, cames i bracets. Per harmonitzar la fragància de la citronela, podem barrejar unes gotes d'ambdós en el difusor. Per exemple, 4 gotes de citronella i 6 de gerani. "Si preferim preparats llestos per utilitzar, Pranarom disposa d'una sinergia per difusió especialment indicada per a nadons, anomenada Mosquits. Tres gotes d'aquesta sinergia en el difusor són suficients en cada ús ", comenta Laura Mestres.

Amb acció 2 en 1, repel·lent i calmant, el producte Help Spray SOS Insectes-verí pot aplicar fins a 6 vegades al dia i és apte durant l'embaràs i la lactància. "Si tenim una pell molt reactiva, podem calmar de forma immediata amb Piquarom, aplicant unes gotes cada 15 minuts, el més aviat possible després de la picada, ja sigui d'insecte, de medusa o una irritació provocada per ortigues", conclou Laura Mestres.

La Vanguardia
06/08/13