divendres, 19 de setembre del 2014

Una dècada del Santa Caterina a Salt

Els últims pacients del vell Sta Caterina a punt de ser traslladats
L'hospital Santa Caterina va fer ahir deu anys que va començar a funcionar a la seva ubicació actual, Salt. Una dècada del seu trasllat des del centre de Girona fins al parc Hospitalari Martí i Julià, en el qual el Santa Caterina s'ha convertit en un centre de referència internacional en alguns camps, i que també arriba en ple procés d'unificació de serveis amb l'hospital Trueta de Girona.

Concretament, l'efemèride es va complir ahir a les vuit del matí hora en la qual una dècada enrere van arribar els primers pacients traslladats i es posaven en funcionament els serveis. El mateix dia que s'obrien les noves instal·lacions es tancava el vell centre de Girona -operatiu amb diferents renovacions des de l'edat mitjana- i es feia el trasllat dels seus últims pacients. L'atenció a les urgències generals va ser el primer servei en posar-se en funcionament; les consultes externes i la resta d'activitat ambulatòria al cap de dos dies i les urgències dels serveis de salut mental al cap d'una setmana.

Amb idèntica cartera de serveis que l'antic hospital del centre de Girona, el Santa Caterina va incorporar a les noves instal·lacions les àrees d'hospitalització de psiquiatria d'adults, infantojuvenil i urgències psiquiàtriques. A l'edifici, sobre una superfície total construïda de 27.588 metres quadrats se'l va dotar de 222 llits, dels quals, 43 es van destinar a l'hospitalització psiquiàtrica d'aguts.

El Servei de Diagnòstic per a la Imatge del nou hospital saltenc va ser dels primers dels centres catalans en treballar amb tecnologia digital. En el seu conjunt, obra i equipament, la inversió en l'hospital va ser de més de 44 milions d'euros.

Històric en parts naturals
De l'evolució del centre és posa de relleu a títol general la consolidació de l'hospital com a referent en parts naturals, arribant a la xifra històrica de 1.526 parts realitzats l'any 2006, i en salut internacional; l'obertura del Servei de Ressonància Magnètica, la creació del Servei de Salut Comunitària i Mediació Cultural per a l'atenció a les persones immigrants, l'impuls als hospitals de dia, tant de diagnòstic com terapèutic, la medicina esportiva, així com el desplegament de diferents programes de cribratge, i d'atenció a la salut com el de rehabilitació cardíaca, entre d'altres.

L'any 2012, el Departament de Salut, amb la voluntat de crear aliances estratègiques principalment entre l'Hospital Universitari josep Trueta de Girona, gestionat per l'Institut Català de la Salut, i el Santa Caterina, gestionat per l'Institut d'Assistència Sanitària (IAS), va iniciar un projecte d'unificació de serveis que va començar amb la integració de la gestió d'ambdues organitzacions sota una sola gerència.

En tots aquests anys, el nou Santa Caterina, que es va posar en funcionament com a hospital general bàsic del Gironès i la Selva Interior per atendre una població de 120.000 habitants, ha incrementat la seva activitat de forma exponencial així com la població de referència (147.14 habitants, l'any 2013).

L'activitat quirúrgica ha augmentat en aquests deu anys en un 67%, amb 7.079 intervencions realitzades l'any 2013, així com l'hospitalització, amb un creixement de gairebé el 50%, amb 9.980 altes comptabilitzades en tancament de l'any passat. Pel que fa a les consultes externes, amb un total de 114.085 visites l'any 2013, l'increment se situa en més del 40%; i en relació amb l'hospital de dia, el percentatge varia en un 30% més en comparació amb l'any 2004, amb 5.360 sessions realitzades, l'any 2013.

Pel que fa a les urgències, el creixement ha estat de l'ordre del 30%, amb 43.722 urgències ateses a 31 de desembre de l'any passat. Comparativament, destaca el nombre d'estudis de diagnòstic per a la imatge que s'hi realitzen avui dia, amb un total de 72.489 estudis fets l'any 2013, més del doble que l'any 2004, igual que el nombre de determinacions sol·licitades al Laboratori que sumaven l'any 2013 un total de 839.053, més del 130% que al 2004.

19/09/14