divendres, 2 d’agost del 2013

La campanya ‘La fam no fa vacances' recapta prop de 350 tones d'aliments

Sis-centes entitats i associacions han recollit aliments bàsics de llarga durada per al Banc dels Aliments 300.000 persones es beneficien d'aquesta ajuda

300.000 persones es beneficien d'aquesta ajuda 

Voluntaris del Banc dels Aliments recollint menjar donat a la redacció de El Punt Avui a Girona aquest juliol Foto: Jordi Soler
 Gairebé 350.000 quilos d'aliments ha recollit el Banc d'Aliments a través de la campanya La fam no fa vacances, en què han participat uns 600 col·lectius i entitats, entre les quals El Punt Avui. La campanya, que va començar l'1 de juny i va acabar el darrer dia de juliol, pretenia recaptar aliments bàsics de llarga durada –oli, arròs, llet, llegums, etc.– per evitar que el magatzem quedés desproveït durant els mesos d'estiu. Els aliments recollits estan sent distribuïts a unes 700 entitats, que habitualment fan arribar el menjar als destinataris finals: unes 300.000 persones.

“Estem molt contents de la resposta de la gent. Era el primer cop que ho fèiem i ha estat espectacular”, va dir ahir Laia Guinjoan, responsable de la campanya, que va valorar especialment la mobilització d'entitats no habituades a aquest tipus de recaptes i dels ciutadans. Guinjoan va destacar el fet que “s'ha creat una xarxa” que en el futur pot servir per establir una col·laboració continuada amb el Banc dels Aliments. La campanya s'ha dut a terme gràcies a la col·laboració de tot tipus d'associacions, des de clubs esportius a empreses, passant per escoles, esplais, entitats culturals i socials i grups d'arreu de Catalunya, que han organitzat activitats per fer els recaptes. Un dels llocs on es va recollir aliments va ser en el Concert per la Llibertat, al Camp Nou.

El Banc dels Aliments lluita contra el malbaratament alimentari i diàriament recull menjar que les empreses llençarien però que és perfectament comestible i saludable. També rep partides provinents dels programes d'ajuda de la Unió Europea. Però aquest any i com que hi va haver un retard en l'arribada d'aquesta ajuda de la UE, el Banc dels Aliments va decidir iniciar la campnya La fam no fa vacances,. En la situació actual a Catalunya, amb més d'un 20% de la població per sota del llindar de la pobresa, les demandes han desbordat les entitats benèfiques. Segons el Banc dels Aliments, el nombre de beneficiaris des que va començar la crisi s'ha multiplicat per molt. A Barcelona, per exemple, el 2008 els beneficiaris eren 57.000 persones, i aquest any la xifra s'ha disparat fins als 139.204. A Girona s'ha passat dels 16.400 beneficiaris el 2008, als 40.700, a Lleida, dels 16.000 als 38.000, i a Tarragona, dels 19.000 als 26.000.

1.500 quilos a El Punt Avui
Els lectors del diari El Punt Avui van fer arribar durant tot el mes de juny a les redaccions de Barcelona i de Girona fins a 1.500 quilos d'aliments. Gènere com llet, arròs, oli, pasta i llegums, sobretot, es va entregar a principis del mes de juliol a dues entitats socials que ho van distribuir. A Barcelona van anar a parar a l'Hora de Déu, l'entitat de la rambla del Raval que cobreix les necessitats alimentàries d'unes 2.000 persones. Els aliments recollits a la seu de Girona es van fer arribar al centre de distribució d'aliments de Girona, que els van fer arribar a més d'un miler de persones necessitades.


Mireia Rourera
02/08/13