dimecres, 26 d’octubre del 2016

“Trump està reactivant el dolor de persones abusades”

Kekuni Minton, psicoterapeuta sensoriomotriu
Tinc 61 anys. Vaig néixer a Chicago i visc a Colorado. Sóc cofundador de l’Institut de Psicoterapia Sensoriomotriu. Estic casat i tinc una filla. Política? Tant de bo perdi Donald Trump: està reactivant xocs posttraumàtics de milions de persones! Crec en la superació personal.

Teràpia sensoriomotriu: què és això?
Tot el que ens succeeix des de petits queda memoritzat al cos, i...

Tot?
En particular, els successos traumàtics.

Quin tipus de successos?
Violència sexual. Pallisses. Abandonaments. Abusos de tot tipus, físics o psíquics, aferraments patològics... I el cos els emmagatzema, els memoritza. I afloraran, delatant-los.

Com? Quines parts del cos?
La postura corporal mateixa. O cert tic o espasme, o una agitació sobtada, una sudoració, una taquicàrdia inesperada, una hiperventilació, un atac de pànic, un recargolament, paràlisi... Hi ha mil manifestacions físiques de vells desordres psíquics.

I té reparació?
Sí. La teràpia sensoriomotriu accedeix a aquell trauma emocional a través del símptoma físic..., fins a reparar-lo a partir del cos.

Arribo com a pacient: què fa vostè?
T’observo: el teu cos parla. El teu cos diu allò que no has estat capaç d’expressar.

Expliqui’m un cas real.
Una dona patia dolors esporàdics al pubis. La seva memòria no recordava res, però mitjançant exercicis de relaxació... es va veure amb cinc anys... i el seu pare a sobre d’ella.

Abús sexual patern.
Ella no ho recordava, la seva ment la protegia d’aquell dolor..., però el seu cos ho delatava davant certes situacions sexuals!

Això pot arruïnar una vida...
Ho sé. Als 17 anys jo era un noi sa i feliç. Durant un viatge a Escòcia vaig ser segrestat en un cotxe per un home. Em va portar a un bosc i va abusar sexualment de mi.

Buf.
Des d’aleshores em va dominar una agitació inhabitable, una hiperactivació: era hiperactiu, patia atacs de pànic, estava tens, em costava molt dormir...

Què va fer?
Vaig començar a beure alcohol, la meva autoestima es va enfonsar...

Quina putada.
Fòbic amb el sexe, confús i dubtós de la meva heterosexualtitat, vaig ingressar en un monestir de meditació zen amb celibat...

Li va anar bé?
Hi vaig estar onze anys, practicant meditació gairebé totes les hores de tots els dies...

Onze anys!
I vaig aprendre a dissociar-me del meu cos: lliurar-me a exercicis espirituals era una manera de protegir-me. Però les meves cames, tan forçades a la postura del lotus, van emmalaltir...

A sobre!
Vaig haver de sortir del monestir per tractar-me. I fora d’aquella bombolla..., vaig recaure en el meu estat anterior! Vaig decidir deixar de refugiar-me, necessitava ajuda.

Qui el va ajudar?
Pat Otgen, una psicoterapeuta estudiosa de les connexions entre cos i trauma emocional. Set anys de teràpia sensoriomotriu em van tornar el meu cos, la meva vida.

Què vol dir?
Els símptomes físics van esvair-se i vaig poder viure sense dissociar-me, relacionar-me sense por, tenir experiències sexuals joioses, casar-me, reintegrar-me al món!

I convertir-se en psicoterapeuta, veig.
Ajudo el pacient a sentir el seu cos mitjançant una atenció plena ( mindfulness), a identificar cada ínfima reacció física, i a processar-les fins a guarir el trauma.

Com es processen eixes reaccions?
Existeix una por oculta, i es dispara davant certs estímuls externs, expressant-se corporalment: revelada aquella connexió, podem exercitar-nos perquè l’esmentat estímul deixi de reviure el pànic i la reacció física.

I guarit!
Sí, però és tremend que milers de persones arrosseguin traumes que inhabiliten la seva vida plena. Acabem de constatar-ho als Estats Units després del segon debat televisat entre Donald Trump i Hillary Clinton...

Quina relació té això amb...?
Veure Trump ha provocat que milions de persones pateixin malestars corporals clarament fòbics, posttraumàtics.

Parla seriosament?
Sí! La seva forma despectiva de mirar, la seva postura intimidatòria, el seu caminar de predador sexual darrera l’esquena de Hillary... ha detonat i revifat traumes de persones abusades, amb varietat de símptomes físics!

Milions de persones, diu?
Durant els tres dies següents al debat vam llançar al país aquesta petició: “Relateu-nos la primera vegada que vau ser abusats se­xualment”..., i han contestat 27 milions de persones! Perquè Donald Trump ha estat un estímul reactiu per a tots ells...

I el cos de Trump..., què delata?
Un pare racista i abusador a qui va admirar i a qui anhela emular. El seu cos encarna el poder abusiu del wasp (blanc anglosaxó protestant) que avui perd hegemonia i per la qual cosa es revolta rabiosament.

Una altra reacció sensoriomotriu...
Per això a tants policies blancs se’ls va el dit al gallet davant un negre... És una reacció incontrolable, perquè el seu cos emmagatzema algun vell trauma ocult i no tractat.


El mal al cos
Les revelacions de ­Kekuni Minton m’han deixat amb la boca oberta: no esperava sentir que la mera estampa de Trump fos tan nociva. Revifa en milions de cossos l’emmagatzemat dolor d’abusos traumàtics remots. De persones que viuen escindides per no patir. Però el mal aflorarà als seus cossos. I, al seu torn, en poden danyar d’altres. Una cadena del mal que només es truncarà ocupant-nos cadascú de guarir el nostre... Kekuni Minton, que estudia també els traumes del poble ha­waià –la seva ascendència–, m’explica que als grups i les nacions també afloren traumes emmagatzemats: com les persones, juguen a escindir-se de si mateixes per no afrontar-los i guarir-los.

Víctor-M. Amela
24/10/2016
La Vanguardia