dilluns, 29 de febrer del 2016

Creu Roja i el Banc d'Aliments repartiran prop de 600 tones entre 36.000 persones

Les organitzacions socials de Girona faran arribar productes del Pla d'Ajuda Alimentària de la UE fins a l'abril

La Creu Roja i el Banc dels Aliments de Girona repartiran 594.571,73 quilos d'aliments entre 36.163 persones que pateixen una situació de vulnerabilitat, dintre d'una operació que s'ha posat en marxa aquesta setmana i s'allargarà fins a l'abril. Els productes, que volen cobrir necessitats nutricionals bàsiques tant de persones adultes com d'infants, provenen de l'última fase del Pla d'Ajuda Alimentària de la Unió Europea.

Aquesta és una font periòdica per al proveïment d'aliments de les organitzacions que assisteixen als col·lectius més necessitats de Girona. El gruix del finançament, en un 85%, va a càrrec del Fons d'ajuda europea per a les persones més desfavorides (FEAD), mentre que el 15% restan l'assumeix cada estat membre de la UE -aquí depèn dels ministeris d'Agricultura, Alimentació i Medi Ambient, de Sanitat, Serveis Socials i Igualtat i d'Ocupació i Seguretat Social. Mitjançant un concurs públic, la gestió del pla s'ha adjudicat a parts iguals a la Creu Roja i a la Federació Espanyola de Bancs d'Aliments.

Per aquest motiu, ambdues entitats ara es troben en plena feina de repartiment dels productes, que realitzen des d'un mateix magatzem i operador logístic.

Pel que fa a la Creu Roja, l'organització repartirà un total de 295.391,35 quilos d'aliments entre 17.255 gironins en una situació de precarietat econòmica. Com a entitat gestora del Pla d'Ajuda Alimentària de la UE, la Creu Roja distribueix els productes a 35 entitats adherides al programa -entre les quals hi ha les seves assemblees locals i comarcals- i elles són les que els fan arribar a les persones que els necessiten.

Per la seva banda, aquest dimarts, 23 de febrer, la Fundació del Banc dels Aliments a Girona va començar a distribuir la seva part d'aquesta fase del pla europeu, que es concreta en 299.180,38 quilos de productes que es repartiran al territori a través de 42 entitats benèfiques que ajudaran 18.908 persones.

El president del Banc dels Aliments, Frederic Gómez Pardo, va quantificar en prop d'un 20% l'augment de l'aportació europea corresponent al 2015 respecte a l'any anterior. D'altra banda, el representant de l'organització humanitària va recordar que, tot i que aquests productes arribaran a prop de 19.000 gironins, els beneficiaris del Banc dels Aliments de Girona sumen 38.000 persones al cap de l'any.

El Pla d'Ajuda Alimentària de la UE és de periodicitat anual i s'estructura en tres fases. En aquests moments, la Creu Roja i el Banc dels Aliments estan distribuint la darrera tongada del 2015; la primera del 2016 s'espera per al juny.

Pili Turon
27/02/2016