divendres, 1 de febrer del 2013

Campanya per vèncer els falsos mites del càncer

El càncer és hereditari, sempre suposa la mort, sempre provoca dolor i amb herbes medicinals es pot curar. Aquests són alguns dels falsos mites que el Departament de Salut i l'Institut Català d'Oncologia volen combatre a través d'una campanya de sensibilització als CAP. La campanya desmunta nou falsos mites que estan instal·lats a la societat sobre aquesta malaltia amb l'objectiu d'augmentar el coneixement sobre aquesta malaltia. El director general de Planificació i Recerca en Salut del Departament, Carles Constante, ha destacat la importància de la prevenció i la participació en els programes de cribatge i detecció precoç, que ha assegurat que no s'han vist afectats per les retallades.

El primer dels mites que desmunta la campanya és que el càncer és hereditari. El responsable de la Unitat del Consell Genètic de l'Institut Català d'Oncologia (ICO), Ignacio Blanco, ha assegurat que només entre un 5 i un 10% estan relacionats amb elements hereditaris i que la majoria de casos és una combinació amb factors ambientals.

El segon mite és que el càncer és una sentència de mort, aspecte que ha desmentint assegurat que més de la meitat dels pacients amb càncer superen la malaltia actualment. Tampoc el destí marca patir o no aquesta malaltia i Salut recorda que sí que es poden fer coses per reduir el risc de patir-ne: seguir una alimentació sana, fer exercici, no fumar, vacunar-se, fer les proves per detectar càncer precoçment, limitar el consum d'alcohol i tenir cura amb el sol, entre d'altres.

També desmenteixen que el microones o l'estrès provoquin càncer, tot i que és cer tque l'estrès pot provocar que una persona porti un estil de vida poc saludable. També es desmenteix que l'ús de desodorants, certs sostenidors o rebre un cop al pit provoquin càncer de mama i en canvi asseguren que sí que s'ha observat que el sobrepès o l'obesitat després de la menopausa, fer poc exercici i l'excés d'alcohol augmenten les probabilitats de desenvolupar aquest tumor.

El doctor Josep Maria Espinàs, del Pla d'Oncologia, ha desmentit també que el càncer sempre provoqui dolor ja que ha dit que en les fases inicials això majoritàriament no passa i és en les fases avançades quan si que pot haver dolor, sovint relacionat amb el tractament. Ha insistit en el fet que no patir dolor no pot ser una excusa per no participar en els programes de detecció precoç o abaixar la prevenció perquè es pot donar el cas de no detectar un tumor a temps.

Per últim, també es desmenteix que les herbes medicinals puguin curar un càncer, tot i que es poden prendre durant el tractament si s'informa al metge per ajudar a portar el tractament. Estar trist no provoca càncer i ser positiu no el cura, tot i que una actitud positiva influeix en que el malalt faci un major seguiment del tractament.

Aquests missatges es difondran a través de diversos canals així com en les pantalles que hi ha als Centres d'Atenció Primària (CAP).
Les retallades no afecten el cribatge del càncer de colon

Constante ha assegurat que les retallades no estan afectant el programa de cribatge del càncer de colon però no ha concretat quan s'haurà estès el programa al conjunt del territori. S'ha limitat a dir que serà "amb celeritat" i que depèn de la disponibilitat tècnica per poder fer-ho. Actualment el 20% de la població participa en aquest programa.

En el cas de la detecció precoç del càncer de mama, el 2012 el 75% de les dones que es podien acollir al programa ho van fer i això va permetre detectar un miler de tumor en fases inicials.

L'envelliment explica bona part de l'augment
El proper dilluns se celebra el Dia Mundial Contra el Càncer, del que es diagnostiquen 33.700 casos cada any a Catalunya. En homes es diagnostiquen uns 20.000 casos nous i en dones 13.700. Les estimacions indiquen que un de cada dos homes i una de cada tres dones desenvoluparan un càncer al llarg de la seva vida.

La incidència d'aquesta malaltia està creixent, hi ha aproximadament uns 10.000 nous casos des del 2007 i, segons Espinàs, "més de la meitat" d'aquest creixement s'explica per l'envellilment de la població. Així, cada cop hi ha més diagnòstic entre persones de més de 65 anys.

ACN
01/02/2013