dimecres, 30 de desembre del 2015

Els herois de l'Ebola

Durant mesos, joves africans han posat en perill la seva vida treballant en crematoris per eradicar l'epidèmia. Guinea, el país on es va originar el pitjor brot de la malaltia, declara superat el virus
William Tokpah és una de les 30 persones que van treballar als crematoris de Libèria durant el pitjor moment de la crisi de l'Ebola, un brot que al gener quedarà eradicat / SAMUEL ARANDA

William Tokpah i Sherdrick Koffa són dos dels 30 joves que en els últims 4 mesos ha treballat al crematori de Libèria fent una feina que ningú més volia fer: cremar els cossos de fins a 2.000 persones mortes per la malaltia. Al mes d’agost, durant el pic de la crisi, els cossos s’amuntegaven als carrers i els oficials de salut demanaven a la població que renunciés a una de les seves tradicions ancestrals: els funerals i enterraments contribuïen a estendre la malaltia. La principal font de contagi eren els cadàvers. Va ser llavors quan un grup d’herois, com Tokpah i Koffa, van accedir a posar en risc la seva vida per intentar eradicar l’epidèmia. 

Sherdrick Koffa, un altre dels 30 treballadors del crematori de Libèria / SAMUEL ARANDA

Guinea està lliure de l’Ebola
Només queda Libèria, que s'espera que declari que ha superat el virus el 14 de gener

L’Organització Mundial de la Salut (OMS) va anunciar ahir que Guinea Conakry per fi està lliure del virus de l’Ebola, que es va declarar epidèmia en aquest país el març del 2014. Els tres països de l’Àfrica més afectats per l’epidèmia -Guinea, Libèria i Sierra Leone- ja han aportat proves d’haver aturat la cadena original d’infeccions, que els experts fixen que es va iniciar el mes de desembre del 2013 amb la malaltia (no diagnosticada) d’un noi, l’Émile, al poble de Meliandou, a la regió forestal de Guinea Conakry. “És una gran victòria per a la nació i per al poble de Guinea”, va dir ahir Fode Sylla Tass, portaveu del grup de treball de l’Ebola al país.

Ja han passat dos cicles de 21 dies d’incubació des que l’última persona a Guinea Conakry amb la malaltia, una nena de 3 setmanes de vida, va donar negatiu dos cops en el test del virus. El país entra ara en un període d’extrema vigilància de tres mesos, durant el qual el virus podria rebrotar, com ja ha passat dues vegades a la veïna Libèria. El 14 de gener, si no hi ha sorgit cap nou cas, aquest segon país serà declarat també lliure de l’Ebola, i s’eradicarà del tot el brot.

En dos anys, l’epidèmia ha matat més d’11.000 persones i n’ha infectat més de 28.000 en 10 països, segons l’OMS. Els mecanismes de resposta van fracassar a l’hora de reconèixer l’abast i el perill de l’epidèmia, que va travessar ràpidament les fronteres i va aterrir el món sencer.

Des de llavors, es van abocar esforços locals, regionals i internacionals per posar fi a l’epidèmia. “Ara és important fer una pausa, estar agraïts i posar-nos a treballar per reconstruir el sistema de salut perquè sigui més resistent de cara al futur”, va dir el doctor Rick Brennan, director de la resposta a l’Ebola de l’OMS.

Entre la celebració i el dol
El govern de Guinea va anunciar una gran celebració oficial per avui a Conakry, la capital guineana, tot i que alguns residents opinaven que el país més aviat hauria de centrar-se en el dol pels morts. Alguns guineans expressaven també la seva esperança que la declaració de l’OMS permeti reprendre el comerç i els viatges internacionals. “Crec que ara podré obtenir el visat per anar a la Xina a comprar els meus productes”, deia Dian Diallo, un importador d’aliments que treballa al mercat de Madina, a Conakry. “Aquest any no he pogut fer el pelegrinatge a la Meca, però espero fer-ho el 2016 si ja no hi ha Ebola”, afegeix.

Altres guineans, però, tenien el pensament més centrat en tot el que s’ha perdut. Camara Fode Abdulai, un venedor de fruites que va sobreviure a l’Ebola, relatava entre llàgrimes la mort de 13 membres de la seva família per culpa de la terrible malaltia. El preocupa que altres països no actuïn amb prou rapidesa si esclata un nou brot, i diu que els clients, i fins i tot els amics, encara tenen por d’acostar-se-li. “Ara mateix no venc res”, assegura.

L’OMS ha documentat 10 episodis de la malaltia des del març, en què el rebrot de l’Ebola s’ha atribuït a la persistència del virus en certes parts del cos dels supervivents, incloent-hi els testicles. Investigacions científiques apunten a la transmissió sexual en diversos casos. Es creu que un nadó va contreure l’Ebola de la llet materna d’una supervivent. Tot i així, en altres casos segueix sent un misteri com va reemergir el virus.

Brennan diu que l’OMS està provant medicaments experimentals que poden ajudar a eradicar els últims vestigis de l’Ebola a les persones amb el virus persistent, així com vacunes experimentals que els podrien protegir en les relacions sexuals.

Sheri Fink
30/12/2015