divendres, 21 de novembre del 2014

Una mare holandesa rescata la seva filla de l'Estat Islàmic a Síria

La noia, de 19 anys, havia viatjat al país per casar-se amb un combatent gihadista

Una dona holandesa coneguda com a Monique ha rescatat la seva filla Aicha de l'Estat Islàmic a Síria, país on la noia, de 19 anys, havia viatjat després de convertir-se a l'islam i casar-se amb un combatent gihadista, un exsoldat holandès a qui va conèixer a través de les xarxes socials. Fa unes setmanes, Aicha va tucar a la seva mare per demanar-li que l'ajudés a tornar a Holanda.

Monique va ignorar els avisos de les autoritats holandeses, que l'havien alertat dels perills que suposava viatjar a Síria i de les implicacions legals del seu pla, ja que ajudar gihadistes com la seva filla constitueix delicte. De fet, només d'arribar a Maastricht, ciutat on resideixen, Aicha ha estat detinguda per la policia, segons ha informat la BBC citant l'advocat de la noia.

Segons ha explicat la mare a mitjans holandesos, va fer cas omís dels avisos perquè creia que anar a buscar la seva filla era "el més correcte". Després d'organitzar a través de Facebook la trobada amb la seva filla, Monique va viatjar, vestida amb un burca, des de Turquia a la ciutat siriana de Raqqa, baluard de l'Estat Islàmic.

Retorn accidentat
El retorn a Holanda ha estat una mica accidentat ja que després de travessar la frontera amb Turquia, Aicha va ser detinguda per no tenir passaport. Les gestions diplomàtiques d'Holanda han permès que finalment pogués agafar un avió rumb a Holanda.

El cas d'Aicha va saltar fa uns mesos a Holanda, quan Monique va aparèixer a la televisió per explicar la radicalització de la seva filla, que als 18 anys es va convertir a l'islam i al febrer se'n va a Síria per casar-se amb Omar Yilmaz, un exsoldat holandès convertit en gihadista. Ja a Síria, la parella va trencar i Aicha va contactar amb la seva mare. "Se'n volia anar a casa, però no podia sortir de Raqqa sense ajuda", ha explicat Monique.

El cas d'Aicha només és un exemple de les desenes de joves que viatgen a Síria o l'Iraq per casar-se amb gihadistes, que se suma al problema dels joves europeus que es converteixen a l'islam i viatgen a aquests països per fer-se combatents de l'Estat Islàmic.

20/11/14