diumenge, 1 d’abril del 2012

Salut anima a cobrar en els CAP els serveis que no són a la 'cartera'

La sorpresa comença a escampar entre els usuaris de la sanitat pública, acostumats a anar al CAP sense diners, només amb la seva targeta d'assistència i el DNI. Ara al taulell hi tenen datàfon. Per poder cobrar segons quins serveis. Per exemple, nou euros per posar-li la vacuna a la nena si aquesta vacuna que li ha receptat el pediatre del seu CAP és una de les que no pertanyen al calendari oficial (com les del rotavirus i la del pneumococ), una cosa molt freqüent. Ara, per tant, a més de pagar el 100% del preu a la farmàcia, s’ha de pagar perquè l'administrin. 



Ha començat la privatització? "En absolut, és una actualització de preus d'una ordre del 2005 i només s'ocupa del cobrament a tercers obligats, com les mútues d'accidents de treball, les assegurances d'accidents de trànsit, els estrangers i les prestacions que, encara que es donin en els centres sanitaris públics, no pertanyen a la cartera de prestacions finançades per la sanitat pública ", aclareix Jaume Benavent, responsable d'Afers Assistencials de l'Institut Català de la Salut. 



La novetat és que en les últimes setmanes, després de publicar-se l'ordre que actualitza les tarifes i els motius de cobrament, els centres d'assistència primària han rebut indicacions precises que cal cobrar sempre que toqui. Perquè fins ara, encara que la norma ja existia, era de difícil compliment: els administratius no tocaven diners, ni es podia pagar amb targeta. I la majoria dels professionals intentaven evitar el tema. En un cèntric CAP de Barcelona, l'intent de cobra ha estat causa d’insubordinació per part d'un professional de la plantilla (a punt de jubilar-se). 



L'exemple que va provocar aquest conflicte va ser l'administració d'un antiinflamatori amb corticoide que els metges recepten sovint en cas de dolor lumbar o cervical. Però "no entra en l'assegurança", és a dir, no és en la llista de fàrmacs finançats pel sistema sanitari públic i cadascú se’l paga a la farmàcia. Però a una pacient li van voler cobrar la injecció. "En aquest cas, no s’hi escau", assegura Benavent. A diferència de les vacunes per pneumococ o el rotavirus que recepten els pediatres, que podrien rebutjar els pares - "és una decisió voluntària", defineix el doctor Benavent-, l'antiinflamatori és una opció imposada per al dolor, sense cap altra opció. 



Els matisos són complicats per als ambulatoris i per als usuaris. Queda més clar, per exemple, el cobrament d'un certificat mèdic: 20 euros. O una prova de detecció d'alcoholèmia: 70 euros. O una còpia en suport digital de radiografies o una altra prova d'imatge: 10 euros. Però una prova radiològica, per exemple, de la boca? L’ortopantomografia és una prova que encarreguen els dentistes, els quals tenen unes prestacions públiques molt. El més normal és que l'usuari vagi a un dentista privat. Fins ara, l’ortopantomografia era una prova que es feia als hospitals i el metge de capçalera la demanava. Ara es pot fer en molts CAP i el metge la indica, però es cobra. 



Qui han de pagar? Segons l'ordre, estan subjectes a contraprestació econòmica els serveis sanitaris oferts en centres de l'ICS en dos casos: "quan les persones beneficiàries siguin usuàries no cobertes pel sistema sanitari públic" i "quan hi hagi una entitat d'assegurances, entitat mutualista o qualsevol altra entitat obligada legalment o contractualment a efectuar el pagament de les despeses pròpies de l'atenció sanitària ". 



En zones turístiques cobren als estrangers, encara que amb les dificultats de l'idioma i la diversitat de classes d'assegurança, suposa un esforç gairebé sense recompensa: el que es recapta va a parar a un fons comú del ministeri. Els hospitals públics catalans esperen millorar els seus ingressos amb l'activació d'aquests cobraments, sobretot per accidents de treball i de trànsit. 



Per no pagar les vacunes encara caldrà esperar. Hi ha comunitats autònomes (Madrid, Galícia i la Rioja) que paguen la del pneumococ, però els experts de la ponència de vacunes estan analitzant l’efectivitat i el preu per veure si recomanen que les hi incloguin. La del rotavirus no té de moment possibilitats. Caldrà seguir pagant. O no.

Ana Macpherson
31/03/2012
La Vanguardia

Alguns preus de la pública

Aquests preus s’apliquen a les persones sense cobertura pública o a tots si són prestacions finançades


Vacunacions, extraccions, injectables i altres tècniques d’infermeria al Cap                         9 €

Visites no urgents al CAP:
Del metge                             40€
D’infermeria                         28€
Visites urgents al CAP:
Visita mèdica                       60€
Si és a domicili                    95€
Citologia ginecològica          6€
Colonoscòpia                     150€

Cateterisme cardíac terapèutic    3.200 €
Contracepció d’emergència                 50 €
Vasectomia                                          244 €
Esterilització (lligadura de trompes)        
amb mètode Esure                         1.071 € 
Col·locació implant hormonal             45 €
Extracció de tap de cera                       18 €
Revisió odontològica                            49 €
Ortopantomografia                               20 €
Certificat mèdic                                    20 €
Prova d’alcoholèmia                             75 €
Còpia de la història clínica                   15 €
Còpia digital d’una prova                 .             
de radiodiagnòstic                             10 €