dimarts, 25 de novembre del 2014

Un referent mundial que surt de Vic

Xavier Gómez-Batiste, introductor de les cures pal·liatives a Catalunya, fitxat per dissenyar el pla de l’OMS

La intenció és estendre l’atenció i la medicació als malalts que tenen dolor i no es curaran

Xavier Gómez-Batiste, director de la càtedra de Cures Pal·liatives de la Universitat de Vic, introductor als anys vuitanta d’aquesta atenció a Catalunya i un dels dissenyadors del nou model català enfocat cap a l’envelliment i les malalties cròniques, ha estat nomenat referent de l’Organització Mundial de la Salut (OMS) per a les cures pal·liatives. Gómez-Batiste té l’encàrrec de dissenyar l’estratègia perquè aquest tipus d’atenció sigui un dret arreu del món.

“El pla estratègic que encarrega l’OMS pretén que en dos anys tots els països del món, no només els occidentals i desenvolupats, puguin dur a terme programes de cures pal·liatives. I no només per a càncer i malalts envellits i crònics, com a Europa, sinó pensant en la sida, especialment a l’Àfrica, la tuberculosi, les emergències com l’ebola, les malalties cardiovasculars... Hem de detectar les diferents necessitats de cada zona i dissenyar un pla pensant-hi”, explica l’expert, que actualment també dirigeix l’Observatori Qualy de l’Institut Català d’Oncologia (ICO) i el programa per a l’atenció integral de persones amb malalties avançades de l’Obra Social La Caixa.

El model que traslladarà al debat entre una trentena d’experts que formaran l’equip de l’OMS és el que s’exercita a Catalunya des de fa tres anys: “Atendre no només des de l’hospital, sinó des de tots els serveis assistencials i comunitaris”. El seu pla va causar certa inquietud quan als metges i infermeres de família els van demanar que s’impliquessin identificant els pacients que creien que no viurien més d’un any. I que es plantegessin com ajudar-los a estar més ben atesos, incloent-hi preguntar-los què volen en aquest punt de la seva vida. I ho han fet. “Ja hi ha 120.000 malalts identificats com a pacients de necessitats pal·liatives”. L’altre punt fonamental per a l’OMS és que Gómez-Batiste estudiï com aconseguir que tots els països tinguin accés a la morfina i altres medicaments opioides. “Més del 70% de les persones que tenen dolor no poden accedir a aquests fàrmacs i el principal obstacle és la por dels governants que la morfina es faci servir com a droga”.

L’última clau d’aquest pla de pal·liatius de l’OMS és que es tinguin en compte no només els medicaments i els factors clínics, “sinó també la dignitat, l’espiritualitat, la solitud”. Europa té un ampli desenvolupament d’aquesta atenció sanitària, però molt incipient a Rússia. Països americans com Xile, Costa Rica o Panamà, també compten amb plans de cures pal·liatives. D’altres estan començant. A l’Àfrica i l’Àsia hi ha molt més a fer.

Ana Macpherson
19/11/14
La Vanguardia