dilluns, 26 de març del 2012

"El cor té cervell"

Annie Marquier, matemàtica i investigadora de la consciència
Tinc 72 anys i segueixo sent jove. Vaig néixer a Toulouse i visc al Canadà. Vaig estudiar la carrera de Matemàtiques i piano. Crec que l'ésser humà porta un potencial extraordinari de consciència, intel·ligència, saviesa i amor; descobriments científics recents ho constaten.

Hearts (Explored!)
Q.Thomas Bower
Que el cor té cervell és una metàfora, no?
No. S'ha descobert que el cor amb un sistema nerviós independent i ben desenvolupat amb més de 40.000 neurones i una complexa i atapeïda xarxa de neurotransmissors, proteïnes i cèl·lules de suport.

És intel·ligent?
Gràcies a aquests circuits tan elaborats, sembla que el cor pot prendre decisions i passar a l'acció independentment del cervell, i que pot aprendre, recordar i fins i tot percebre. Hi ha quatre tipus de connexions que parteixen del cor i van cap al cervell del cap.

Primera ...
La comunicació neurològica mitjançant la transmissió d'impulsos nerviosos. El cor envia més informació al cervell de la que rep, és l'únic òrgan del cos amb aquesta propietat, i pot inhibir o activar determinades parts del cervell segons les circumstàncies.

Significa això que el cor pot influir en la nostra manera de pensar?
Pot influir en la nostra percepció de la realitat i per tant en les nostres reaccions.

Segona connexió ...
La informació bioquímica mitjançant hormones i neurotransmissors. És el cor el que produeix l'hormona ANF, la qual assegura l'equilibri general del cos: l'homeòstasi. Un dels seus efectes és inhibir la producció de l'hormona de l'estrès i produir i alliberar oxitocina, la que es coneix com a hormona de l'amor.

Tercera ...
La comunicació biofísica mitjançant ones de pressió. Sembla que a través del ritme cardíac i les seves variacions el cor envia missatges al cervell i a la resta del cos.

Quarta ...
La comunicació energètica: el camp electromagnètic del cor és el més potent de tots els òrgans del cos, 5.000 vegades més intens que el del cervell. I s'ha observat que canvia en funció de l'estat emocional. Quan tenim por, frustració o estrès es torna caòtic.

I s'ordena amb les emocions positives?
Sí. I sabem que el camp magnètic del cor s'estén al voltant del cos entre dos i quatre metres, és a dir, que tots els que ens envolten reben la informació energètica continguda en el nostre cor.

A quines conclusions ens porten aquests descobriments?
El circuit del cervell del cor és el primer a tractar la informació que després passa pel cervell del cap. No serà aquest nou circuit un pas més en l'evolució humana?

...?
Hi ha dues classes de variació de la freqüència cardíaca: una és harmoniosa, d'ones àmplies i regulars, i pren aquesta forma quan la persona té emocions i pensaments positius, elevats i generosos. L'altra és desordenada, amb ones incoherents.

Apareix amb les emocions negatives?
Sí, amb la por, la ira o la desconfiança. Però hi ha més: les ones cerebrals es sincronitzen amb aquestes variacions del ritme cardíac, és a dir, que el cor arrossega al capdavant. La conclusió és que l'amor del cor no és una emoció, és un estat de consciència intel·ligent.

...
Ja veu, el cervell del cor activa en el cervell del cap centres superiors de percepció completament nous que interpreten la realitat sense recolzar-se en experiències passades. Aquest nou circuit no passa per les velles memòries, el seu coneixement és immediat, instantani, i per això, té una percepció exacta de la realitat.

Sembla ciència ficció.
Està demostrat que quan l'ésser humà utilitza el cervell del cor crea un estat de coherència biològic, tot s'harmonitza i funciona correctament, és una intel·ligència superior que s'activa a través de les emocions positives.

Doncs sembla que ningú l'utilitzi ...
És un potencial no activat, però comença a estar accessible per a un gran nombre de persones.

I com puc activar aquest circuit?
Cultivant les qualitats del cor: l'obertura cap al proïsme, escoltar, la paciència, la cooperació, l'acceptació de les diferències, el coratge ...

Sants les 24 hores?
És la pràctica de pensaments i emocions positives. En essència, alliberar l'esperit de separació i dels tres mecanismes primaris: la por, el desig i l'ànsia de domini, mecanismes que estan ancorats profundament en l'ésser humà perquè ens han servit per sobreviure milions d'anys.

I com ens lliurem d'ells?
Prenen la posició de testimonis, observant els nostres pensaments i emocions sense jutjar-los, i escollint les emocions que ens poden fer sentir bé. Hem d'aprendre a confiar en la intuïció i reconèixer que el veritable origen de les nostres reaccions emocionals no és en el que passa a l'exterior, sinó dins nostre.

Ja.
Cultivi el silenci, contacti amb la natura, visqui períodes de soledat, mediti, contempli, cuidi el seu entorn vibratori, treballi en grup, visqui amb senzillesa. I pregunti al seu cor quan no sàpiga què fer.

Ciència i consciència
Després d'estudiar Matemàtiques i la carrera de piano i òrgan va ser professora a la Sorbona. Després es va instal·lar a l'Índia i va participar en la creació de la comunitat de Auroville amb Sri Aurobindo i Krishnamurti. I poc després va fundar a Quebec l'Institut per al Desenvolupament de la Persona. És autora de El poder de triar, La llibertat de ser i El mestre del cor (Columna). Porta molts anys investigant la intersecció entre la ciència i la consciència i els seus plantejaments són sempre rigorosos i estan documentats.


Ima Sanchís
Març 2012
La Vanguardia