dijous, 12 de setembre del 2013

El ‘lobby' de la gent gran

La FATEC, que aquest any celebra el seu trentè aniversari, reuneix prop de 600 casals i entitats de gent gran del país
La federació no només desenvolupa una important tasca social, amb programes i campanyes concretes, sinó que ha esdevingut un potent interlocutor amb l'administració per la seva implicació política

Una de les xerrades del programa de prevenció de riscos que organitza la FECAC, impartida per dos agents de la guàrdia urbana i un bomber Foto: JuanMa Ramos
No són iaoflautes. Els respecten, valoren la contundència de les seves accions, però el seu camp de batalla no és el carrer sinó els despatxos. La Federació d'Associacions de Gent Gran de Catalunya (FATEC), que aquest any celebra el seu trentè aniversari, ha esdevingut un potent interlocutor per a l'administració pública. Prova d'això és que el seu president, Mario Cugat, ha estat convidat en quatre ocasions al Parlament i ha participat en tres comissions específiques del Congrés dels Diputats, la del pacte de Toledo, la llei de la dependència i les preferents. “Són una mena de lobby de pressió”, admet Cugat, que reivindica el reconeixement de l'acció política de l'entitat, amb fites importants com ara la consecució d'un complement mensual per a les vídues amb pensions mínimes i la hipoteca inversa, per citar només dos exemples. “Hi ha altres entitats que organitzen serveis als casals, però l'acció política només la fem nosaltres”, subratlla Cugat, un enginyer metal·lúrgic de 77 anys i amb experiència empresarial que lidera de manera voluntària i altruista la federació.

Es defineixen com a “apartidistes” i tenen contactes periòdics amb tots els partits polítics del Parlament, als quals presenten propostes concretes en matèria de salut, pobresa, dependència mobilitat i fiscalitat. “No ens dediquem a les particularitats, no resolem demandes concretes ni necessitats individuals”, aclareix el president de la FATEC.

A Catalunya hi ha actualment prop d'1,3 milions de jubilats, dels quals uns 300.000 fan tasques de voluntariat. Per això a la federació es fan esforços per trencar la imatge tòpica que encara es té de la gent gran. “Sempre es tendeix a simplificar i pensar en avis mirant obres o jugant a la petanca, o prenent el sol amb un bastó”, afirma el portaveu de l'entitat, Enric Ollé. Des de la FATEC es proclama la desaparició fins i tot del concepte gent gran. “Gràcies a Déu s'està desterrant parlar de tercera edat o de persones passives, però s'hauria d'anar més enllà i parlar només de ciutadans”, reivindica Cugat, que entén que paraules com avi o ancià “no es poden utilitzar per definir el col·lectiu, perquè molts no són ni una cosa ni l'altra”.

A banda de l'acció política, la FATEC disposa d'una sèrie de programes orientats a millorar la qualitat de vida de la gent gran. Els temes són diversos: pensions, dependència, maltractaments, productes financers tòxics, prevenció de riscos, relacions intergeneracionals, cuidadors familiars, preparació de la jubilació, etc. “A vegades som també una oficina de queixes de tema de dependència”, diu el president, que, entre els diferents programes, també remarca el de visites a residències, l'esport per a la gent gran i l'intercanvi d'experiències entre avis i alumnes, batejat amb el nom d'Avi, àvia, aporta'ns a l'escola el teu saber.

L'activitat de la federació d'entitats de la gent gran es complementa amb campanyes socials adreçades a l'opinió pública. Les pensions de viudetat, les pensions contributives i la fiscalitat, entre altres, són també habituals en aquest tipus de campanyes de conscienciació. La federació organitza, a més, xerrades sobre salut, gràcies a convenis de col·laboració amb entitats com ara la Fundació d'Oncologia, l'Institut Català de l'Alzheimer i el Consell Superior d'Investigacions Científiques. D'altra banda, la FATEC participa en diversos programes europeus, entre els quals el Daphne II, dedicat al maltractament financer.

I tot gràcies a una tasca de voluntariat important que no sempre és prou reconeguda. En el conjunt de Catalunya, amb l'entitat hi col·laboren unes 45 persones, una trentena de les quals a la seu de Barcelona, situada al carrer Casanova.

Una tauleta tàctil contra l'aïllament 
La FATEC participa en el programa europeu Elisa, que treballa en el disseny d'una tauleta tàctil (tablet) pensada per contrarestar l'aïllament que poden experimentar els avis que viuen sols. La tauleta, que ja està en fase de validació, permetrà des de la comunicació amb el metge i els fills fins a la programació de la medicació, passant per l'agenda i la cartellera.

Virtudes Pérez
09/09/13