dissabte, 28 de novembre del 2015

El papa demana lluitar contra la pobresa per posar fi al terrorisme

“Em fan més por els mosquits”, diu Francesc a Kènia sobre les amenaces

Karibu, pope Francis. Un cartell gegant amb la imatge del Pontífex somrient l’esperava a la sortida de l’aeroport internacional de Nairobi per donar-li la benvinguda en suahili. El Papa va començar el seu primer viatge per l’Àfrica entre crits de joia i els balls d’un grup de nois i noies amb vestits tradicionals o samarretes amb la bandera keniana. Un núvol de polítics, entre els quals hi havia el president Uhuru Kenyatta i la primera dama, van envoltar Francesc tan bon punt va trepitjar terra africana. El Pontífex va somriure molt, va saludar més i va començar a donar exemple des del minut u. Una armada de luxosos Mercedes de color negre seguia el vehicle del Papa, un humil Honda de color gris.

En el seu primer discurs, el Papa va fer una crida a lluitar contra la pobresa per posar fi al terrorisme. “La violència, els conflictes i el terrorisme que s’alimenten de la por, la desconfiança i la desesperació neixen de la pobresa i la frustració”, va dir.

El Sant Pare va començar ahir el primer viatge per l’Àfrica en què, fins al 30 de novembre, també visitarà Uganda i la República Centreafricana. No serà el seu viatge més senzill. Francesc s’endinsa en un context de tensions religioses entre catòlics i musulmans i en què el gihadisme del grup somali Al-Xabaab és una amenaça real: tant Uganda com Kènia han rebut atemptats al seu territori. El Pontífex va voler treure ferro a aquesta por. “Em fan més por els mosquits”, va dir als periodistes volant cap a Nairobi.

Ahir també va començar el fervor pel Papa. Centenars de persones amb banderes del Vaticà o missatges d’afecte es van apostar a banda i banda dels carrers per on passava la comitiva. Encara que un de cada tres kenians és catòlic, no és la religió majoritària: un 45% de la població és protestant, i un 10%, musulmana. Però el viatge del Papa és un gest de complicitat a un continent clau per a l’Església catòlica: el catolicisme creix més ràpid a l’Àfrica que en qualsevol altre lloc del planeta. Amb una explosió demogràfica ja iniciada –a finals de segle la població africana s’haurà triplicat–, s’estima que la xifra de catòlics africans es duplicarà fins a arribar als 460 milions en 25 anys.

Després de reunir-se a la tarda amb Kenyatta, Francesc oficiarà avui una missa multitudinària a la Universitat de Nairobi. Stephanie Oyoo, dependent en una botiga de roba, no se la perdrà. “És un honor per a Kènia que hagi decidit venir. M’agrada molt que no només vegi el president o líders religiosos, sinó que també vagi a barris pobres”, va assenyalar.

No tots s’atreviran a seguir-lo. La por d’un atac terrorista està instal·lat des de l’atac al centre comercial de Westgate o a la Universitat de Garissa, que van deixar 67 i 148 morts, respectivament. Briver Mourice, taxista, assegurava que ell pensa quedar-se a casa. “Ho veuré per televisió, els gihadistes poden fer qualsevol cosa aquests dies”.

Xavier Aldekoa
26/11/2015